Άγιος Ιωάννης Καπετατανιανών, η μονή στην Κρήτη σμιλεμένη μέσα σε βράχο

ceacceb3ceb9cebfcf82 ceb9cf89ceaccebdcebdceb7cf82 cebaceb1cf80ceb5cf84ceb1cf84ceb1cebdceb9ceb1cebdcf8ecebd ceb7 cebccebfcebdceae cf83
shutterstock1077518249

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μοναστηριακά μνημεία του νομού Ηρακλείου, συναντάται στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, τον καλοκαιρινό παραθεριστικό προορισμό των κατοίκων του χωριού Καπετανιανών.

Ο λόγος για τη σπηλαιώδη μονή του Αγίου Ιωάννη, η οποία λειτουργούσε κανονικά μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, φιλοξενώντας μοναχούς στις κοιλότητες που σχηματίζονται μέσα στο βράχο. Η τοποθεσία της προκαλεί δέος στον επισκέπτη, καθώς το εσωτερικό της στα ριζά του βράχου δεν είναι από τις πιο συνηθισμένες εικόνες που αντικρίζει κανείς.

Το καθολικό του μοναστηριού συναντάται στην πιο χαμηλή σπηλιά, ενώ στις κοιλότητες πάνω από αυτό διακρίνονται τα κελιά των μοναχών. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του οι τοιχογραφίες στο καθολικό, οι οποίες χρονολογούνται από το 1360, καθώς και οι μορφές αγίων σε φυσικό μέγεθος στον εξωτερικό τοίχο του ναού οι οποίες απεικονίζουν τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό οι οποίοι ήταν γιατροί, όπως και τον Άγιο Παντελεήμονα, προστάτη των ιατρών.

Η επιγραφή στην είσοδο του ναού, μάλιστα, μαρτυρά την χρήση του χώρου κατά την αρχαιότητα ως Ασκληπιείου. Κάτι στο οποίο συνεισέφερε η ύπαρξη νερού τόσο στην πηγή Γούλας, η οποία συναντάται σε κοντινή απόσταση, όσο και το νερό που στάζει από την οροφή των σπηλαίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *