Άγνωστη ιστορία: Πού βρίσκεται το τανκ που έριξε την πόρτα του πολυτεχνείου

ceacceb3cebdcf89cf83cf84ceb7 ceb9cf83cf84cebfcf81ceafceb1 cf80cebfcf8d ceb2cf81ceafcf83cebaceb5cf84ceb1ceb9 cf84cebf cf84ceb1cebdceba

Επέτειος πολυτεχνείου: Το άρμα μάχης που χρησιμοποιήθηκε για να ρίξει την πύλη του ιδρύματος το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1973, υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα.

Ένα από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, είναι αυτό της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο. Τα βίντεο και τα «καρέ» από τις 17 Νοέμβρη 1973 έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό όλων, με την εικόνα να έχει αποκτήσει ιδιαίτερους συμβολισμούς και ιστορική σημασία στο πέρασμα των χρόνων και να ανασύρεται από τις μνήμες και τα αρχεία κάθε χρόνο στη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πολλοί, ωστόσο, μπορεί να αναρωτηθούν «τι απέγινε αυτό το τανκ;». Το άρμα μάχης που μπήκε στο Πολυτεχνείο εκείνη τη νύχτα, ήταν ένα ΑΜΧ-30 κατασκευασμένο στη Γαλλία. Μετά από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, το τανκ μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου όπου για περίπου μια δεκαετία συνέχισε να είναι ενεργό.

Η απόσυρσή του ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ σήμερα εκτίθεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, στον Αυλώνα. Στρατιώτης που υπηρέτησε στο άρμα λίγο πριν την απόσυρσή του, ανέφερε πως το «άρμα με αριθμό 84337, ήταν διοικητικό και είχε τις περισσότερες ώρες ασκήσεων. Στο ημερολόγιο άρματος, δεν αναγράφεται τίποτα για το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973». Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, οι στρατιώτες στα επόμενα χρόνια είχαν δώσει στο άρμα το παρατσούκλι «μορφωμένος», επειδή μπήκε στο Πολυτεχνείο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΜΑ: Συμβουλές για τη χορήγηση του χαπιού της Merck κατά του κορονοϊού

Έρχεται στην Ελλάδα ο Ισπανός ΥΠΕΞ για να ξεκαθαρίσει το θέμα με την Τουρκία – Επικοινωνία με Δένδια

Ιωάννα Τούνη: Η απάντησή της μετά το επεισόδιο στο αεροδρόμιο (video)

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *