Ένας καταπράσινος καταρράκτης στην Ελλάδα που… ουρλιάζει

ceadcebdceb1cf82 cebaceb1cf84ceb1cf80cf81ceaccf83ceb9cebdcebfcf82 cebaceb1cf84ceb1cf81cf81ceaccebacf84ceb7cf82 cf83cf84ceb7cebd ceb5

Τρεχούμενα νερά, καταπράσινα δάση και εκτάσεις μαγικές και παραμυθένιες. Αυτά βλέπεις συνήθως ταξιδεύοντας στην Ελλάδα κι γνωρίζοντας νέα μέρη είτε στην ηπειρωτική είτε στη νησιωτική χώρα. Κάποια από αυτά μπορεί να τα έχεις ακούσει ήδη ή να τα έχεις επισκεφθεί και άλλα μπορεί να τα ακούς για πρώτη φορά.

Πίσω από όμορφες τοποθεσίες και αξιοθέατα κρύβονται συχνά πολύ όμορφες ιστορίες που αφορούν είτε το όνομα είτε άγνωστες πληροφορίες και γεγονότα.

Για παράδειγμα, γνωρίζεις ποιος είναι ο καταρράκτης της Ελλάδας που «ουρλιάζει»; Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στη βόρεια Ελλάδα που σε καλεί να την εξερευνήσεις με την πρώτη ευκαιρία.

Ο καταρράκτης της Ελλάδας που «ουρλιάζει»

Φυσικά και το ρήμα «ουρλιάζει» μπορεί να σου έφερε συνειρμικά το Ρέμα του Ορλιά και τους περίφημους καταρράκτες που υπάρχουν εκεί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Ρέμα και οι καταρράκτες οφείλουν την ύπαρξή τους στο ποτάμι που υπάρχει εκεί και ονομάζεται Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ουρλιάς. Ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο, ουρλιαχτό ή βουητό που ουσιαστικά προκαλεί ο ποταμός. Έτσι έμεινε και ο καταρράκτης να λέγεται ότι «ουρλιάζει».

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ο μύθος για το ποτάμι λέει ότι ο ποταμός Ελικώνας ήταν ένας αρχαίος ποταμός της Πιερίας ο οποίος χάθηκε από τη …ντροπή του. Ο λόγος; Αρνιόταν να εξαγνίσει τις Μαινάδες -μαινόμενες γυναίκες του Δία- οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα τους του Ορφέα, που είχαν σκοτώσει νωρίτερα στο Δίον.

shutterstock 1298193004

shutterstock 1298193004

Ωστόσο, συνεχίζει η παράδοση, το ποτάμι δεν χάθηκε εντελώς. Αντιθέτως, ξαναβγήκε στην επιφάνεια λίγο έξω από το Δίον στο σημείο ακριβώς όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες. Το σκηνικό είναι καταπράσινο και πανέμορφο και δεν γίνεται να μην σε γοητεύσει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις.

Στην πραγματικότητα προσβάσιμοι είναι δύο κατρράκτες και όχι ένας. Εκεί μάλιστα σχηματίζονται και φυσικές πισίνες που το καλοκαίρι είναι ό,τι πρέπει  για βουτιές και παιχνίδια στο δροσερό νερό. Το χειμώνα οι δροσοσταλίδες παγώνουν και δημιουργούν ένα επίσης ονειρικό και κρυστάλλινο σκηνικό. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και γίνεται από το χωριό Δίον.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *