Έξαλλος ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ – Τρόμος σε όλο τον πλανήτη για το πώς θα αντιδράσει

ceadcebeceb1cebbcebbcebfcf82 cebf ceb5cf81cebdcf84cebfceb3ceaccebd cebcceb5 cf84ceb9cf82 ceb7cf80ceb1 cf84cf81cf8ccebccebfcf82 cf83
facebookaigaio fregata

Η οργή της Άγκυρας έχει θέσει σε επαυξημένη ετοιμότητα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα τρία Σώματα, Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό ξέσπασμα της Άγκυρας

Το πλήγμα στην Τουρκία που δεν κατάφερε ποτέ η Ευρώπη με την Σύνοδο Κορυφής-παρωδία, αναφορικά με τις κυρώσεις, έφεραν οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά αντίμετρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, άλλωστε, έχει προϊδεάσει εδώ και καιρό ότι η Άγκυρα θα πληρώσει την «σύμπλευση» με την Ρωσία (αφορά και την αγορά των S-400), αλλά και τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πλέον είναι περισσότερο από κατανοητό ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο «μάτι» τον «σουλτάνο» και αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι αντίστοιχες κυρώσεις έχουν επιβληθεί από την υπερδύναμη μόνο σε χώρες όπως το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή τους την κίνηση δείχνουν την πρόθεσή τους για «επανάκαμψη» της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ φαίνεται πως δύσκολα θα ξεχάσουν την αλλαγή πλεύσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πάει χέρι-χέρι με την Ρωσία. Ένας άλλος παράγοντας που επίσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση είναι και η αγορά των S-400, για τους οποίους η Άγκυρα είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Η «σκανδάλη» των κυρώσεων που πάτησε ο Μάικ Πομπέο αφορούν, κυρίως το «μπλόκο» στην προμήθεια αμερικανικών ανταλλακτικών προς την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα διαθέτει πληθώρα αμερικανικών όπλων, σε όλα τα σώματα στρατού. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον βάζει στο «μάτι» και σημαντικά «πρόσωπα» του καθεστώτος Ερντογάν με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Στη λίστα αυτή δεν είναι τυχαίο ότι φιγουράρει ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας SSB.

Αυτές είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό», αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις – Εξαγριωμένος ο Ερντογάν

Τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις ακολούθησαν οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να τον σταματήσουν ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400», δηλώνοντας «αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της».

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε για ακόμα μια φορά αιχμές κατά της Ελλάδας, ρίχνοντας και πάλι το φταίξιμο προς την ελληνική πλευρά και αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται την λύση που επιθυμεί (προτείνει) η Άγκυρα στα ελληνοτουρκικά: «H άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδεχτούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που αξίζει σε δυο συμμάχους και καταφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες, είναι μια πράξη που στερείται κάθε είδους λογικής» αναφέρει η ανακοίνωση, καταλήγοντας σε νέες απειλές ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης».

Η οργή της Άγκυρας έχει θέσει σε επαυξημένη ετοιμότητα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τα τρία Σώματα, Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό ξέσπασμα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει χάσει πλέον όλα τα «διαπραγματευτικά» χαρτιά του. Λόγω αυτού δεν αποκλείεται ακόμα και κάποια κίνηση «τρέλας» από την Άγκυρα που πλέον επιθυμεί να εξισορροπήσει με κάποιον τρόπο την κατάσταση.

Οι ελληνικές δυνάμεις, παρά την παρατεταμένη ένταση με την Τουρκία που υπήρξε όλο το καλοκαίρι, ακούραστες με ύψιστο φρόνημα και με ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το επόμενο λάθος βήμα της Τουρκίας αναφορικά με την ελληνική κυριαρχία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα βρήκαν Εκκλησία – κυβέρνηση: Ανοίγουν οι ναοί υπό προϋποθέσεις – Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *