«Έξυπνος» εξωσκελετός υπόσχεται να βελτιώσει το περπάτημα των ασθενών με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους ασθενείς που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αυτόνομο εξωσκελετό ισχίου με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να βελτιώσει το περπάτημά τους. Ο εξωσκελετός ονομάζεται «έξυπνος» καθώς είναι ικανός να αντιληφθεί με ποιο τρόπο κινείται ο άνθρωπος και ανάλογα τον βοηθά. «Έτσι, οι ασθενείς μπορούν, πλέον, να καταβάλουν πολύ μικρότερη προσπάθεια για να περπατήσουν με το προσθετικό πόδι τους» αναφέρουν οι επιστήμονες. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ακρωτηριασμένο πόδι πάνω από το γόνατο και περπατούν με προσθετικά μέλη, που όμως περιορίζουν την ομαλή κινητικότητά τους. Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί «έξυπνοι» εξωσκελετοί, αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τομάζο Λέντσι του Εργαστηρίου Βιονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του νέου εξωσκελετού σε έξι ανθρώπους (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες […] ΠΗΓΗ

ceadcebecf85cf80cebdcebfcf82 ceb5cebecf89cf83cebaceb5cebbceb5cf84cf8ccf82 cf85cf80cf8ccf83cf87ceb5cf84ceb1ceb9 cebdceb1 ceb2

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους ασθενείς που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αυτόνομο εξωσκελετό ισχίου με τεχνητή νοημοσύνη, ικανό να βελτιώσει το περπάτημά τους.

Ο εξωσκελετός ονομάζεται «έξυπνος» καθώς είναι ικανός να αντιληφθεί με ποιο τρόπο κινείται ο άνθρωπος και ανάλογα τον βοηθά. «Έτσι, οι ασθενείς μπορούν, πλέον, να καταβάλουν πολύ μικρότερη προσπάθεια για να περπατήσουν με το προσθετικό πόδι τους» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ακρωτηριασμένο πόδι πάνω από το γόνατο και περπατούν με προσθετικά μέλη, που όμως περιορίζουν την ομαλή κινητικότητά τους. Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί «έξυπνοι» εξωσκελετοί, αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τομάζο Λέντσι του Εργαστηρίου Βιονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του νέου εξωσκελετού σε έξι ανθρώπους (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες με μέση ηλικία 34 ετών) ακρωτηριασμένους πάνω από το γόνατο.

Στέκεται άνθρωπος με προσθετικό πόδι
«Έξυπνος» εξωσκελετός υπόσχεται να βελτιώσει το περπάτημα των ασθενών με ακρωτηριασμό πάνω από το γόνατο 4

Ο εξωσκελετός ζυγίζει μόλις 2,5 κιλά

Ο εν λόγω εξωσκελετός ο οποίος έχει κατασκευαστεί από ανθρακονήματα, πλαστικό και αλουμίνιο, ζυγίζει μόνο δυόμισι κιλά. Στερεώνεται στη μέση και στο πόδι, διαθέτει μπαταρία, ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες με αλγόριθμους.

Η δοκιμή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη νέα έρευνα έδειξε ότι είναι πιο ενεργειακά και μεταβολικά αποτελεσματικός από άλλους εξωσκελετούς και η βελτίωση που επιφέρει στο βάδισμα ισοδυναμεί με την αφαίρεση ενός βάρους 12 κιλών από έναν άνθρωπο. Επίσης, όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να βαδίζουν με τον εξωσκελετό χωρίς προβλήματα στον βηματισμό τους.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τομάζ Λέντσι παρομοίασε τον εξωσκελετό με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που δίνει στον ποδηλάτη την έξτρα βοήθεια που χρειάζεται για να ανέβει μία ανηφόρα. Θα χρειαστούν, πάντως, περαιτέρω κλινικές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της συσκευής. Ο Λέντσι, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπου δύο χρόνια ο εξωσκελετός θα είναι διαθέσιμος στην αγορά.

ΠΗΓΗ