Αίγυπτος: Εκεί όπου τα εμβληματικά αρχαιολογικά αξιοθέατα ξετυλίγουν το «κουβάρι» της ιστορίας

ceb1ceafceb3cf85cf80cf84cebfcf82 ceb5cebaceb5ceaf cf8ccf80cebfcf85 cf84ceb1 ceb5cebcceb2cebbceb7cebcceb1cf84ceb9cebaceac ceb1cf81cf87

27/11/2021 06:45

Η Κλεοπάτρα, οι ζωόμορφοι θεοί και οι Φαραώ, οι επιβλητικές πυραμίδες, τα ιερογλυφικά, οι σαρκοφάγοι και οι μούμιες, είναι μόνο μερικά από τα μυστήρια που μας παρακινούν να γνωρίσουμε καλύτερα την αρχαία Αίγυπτο. Εξερευνώντας ιστορικές τοποθεσίες, όπως η Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Δέλτα του Νείλου, μοιάζει σαν να «ξετυλίγουμε» το κουβάρι μίας μεγάλης ιστορίας, η οποία ξεκινά από το 3100 π.Χ.

Στην Αίγυπτο μπορούμε να θαυμάσουμε τα απομεινάρια μίας πολύ μακρινής αλλά συγχρόνως «ζωντανής» εποχής, ενός πολιτισμού που καθόρισε το μέλλον της ανθρωπότητας, υπερβαίνοντας τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στο αφιλόξενο και ιδιόμορφο περιβάλλον του Νείλου και «σφραγίζοντας» την παγκόσμια ιστορία.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα που μας κληροδότησε η αρχαία Αίγυπτος, τα οποία με την παρουσία τους συνεχίζουν να αφηγούνται τη μεγαλοπρέπεια, την υπεροχή και την ιδιαίτερη κουλτούρα των αρχαίων Αιγυπτίων.

egypt4

Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα γλυπτά σε όλο τον κόσμο. Η Σφίγγα έχει μήκος 73,5 μέτρων, πλάτος 6 μέτρων και ύψος 20,22 μέτρων, ενώ είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο. Δημιουργήθηκε το 2500 π.Χ. επί του φαραώ Χεφρήνου, όμως το πρόσωπο που απεικονίζει η προτομή παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα.

egypt5

Πυραμίδα του Χέοπα

Πίσω ακριβώς από την επιβλητική Σφίγγα υπάρχει η Πυραμίδα του Χέοπα – γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα – η οποία αποτελεί την αρχαιότερη και τη μεγαλύτερη από τις πυραμίδες της Νεκρόπολης. Είναι κατασκευασμένη από μονόλιθο από ασβεστόλιθο, διαθέτει ύψος που ξεπερνά τα 138 μέτρα, πλάτος που υπερβαίνει τα 230 μέτρα, ενώ υπολογίζεται πως ζυγίζει 5,9 εκατομμύρια τόνους.

egypt3

Ναός του Άμμωνα-Ρα (Λούξορ)

Η κατασκευή του Ναού του Άμμωνα-Ρα χρονολογείται από την εποχή της βασιλιάς του Φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ, όμως ολοκληρώθηκε επί του Τουταγχαμών και του Χόρεθεμπ, δηλαδή το 1336 π.Χ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα ναών, βοηθητικών κτηρίων και μνημείων, έναν εντυπωσιακό χώρο λατρείας που κοσμείται από δύο γιγάντια άγαλμα του Ραμσή Β’ και βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου στην πόλη των Θηβών. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται πολύτιμες τοιχογραφίες και περίτεχνοι κίονες, αφιερωμένοι στον Άμμωνα-Ρα και την οικογένειά του.

egypt6

Ναός του Ώρο στο Εντφού

Ο ναός του θεού Ώρο στην περιοχή Εντφού, είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 237 π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το 57 π.Χ. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχαίου Αιγυπτιακού ναού, ενώ παρόλες τις καταστροφές που υπέστη και παρά το γεγονός πως θάφτηκε 12 μέτρα κάτω από την άμμο της ερήμου, έχει παραμείνει αναλλοίωτος. Μάλιστα, στην επιφάνεια των εσωτερικών τοίχων του καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα βήματα που οδήγησαν στην ανέγερσή του.

egypt1

Ναός του Καρνάκ

Αν υπάρχει ένα μέρος το οποίο αποδεικνύει το μεγαλείο του Αιγυπτιακού πολιτισμού, αυτό είναι σίγουρα ο Ναός του Καρνάκ, ο οποίος είναι το δεύτερο αξιοθέατο με τη μεγαλύτερη επισκεψημότητα στην Αίγυπτο. Τα αρχαία χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος χώρος λατρείας και ήταν αφιερωμένος στις θεότητες της Τριάδας των Θηβών. Περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, τον Ναό του Άμμωνα-Ρα, τον Ναό του Μοντού, το Ναό της Μουτ και τον Ναό του Αμενχοτέπ Δ.

Φυσικά, η λίστα με τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στην Αίγυπτο είναι πολύ μακρά. Μια επίσκεψη μάλλον δεν φτάνει, διότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν αμέτρητα σημεία, μνημεία και περιοχές, που μας επιτρέπουν να λύσουμε το ιστορικό, διαχρονικό αίνιγμα που «κρύβεται» μέσα στον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *