Αλέξανδρος Αγγλούπας: Απέφυγε νέα δικαστική περιπέτεια – Το παράνομο κύκλωμα και η Lamborghini

ceb1cebbceadcebeceb1cebdceb4cf81cebfcf82 ceb1ceb3ceb3cebbcebfcf8dcf80ceb1cf82 ceb1cf80ceadcf86cf85ceb3ceb5 cebdceadceb1 ceb4ceb9ceba

Μια ακόμη δικαστική περιπέτεια έφτασε στο τέλος της για τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίος εμφανιζόταν να έχει εμπλακεί σε παράνομο κύκλωμα διακίνησης αυτοκινήτων!

Η υπόθεση έφτασε στην δικαιοσύνη το 2009 και είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και απόπειρας απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αλλά χάρη στους νομικούς χειρισμούς του συνηγόρου του Νίκου Αγαπηνού, κατάφερε να απεμπλακεί από την υπόθεση με σχετικό βούλευμα. «Κατόπιν υποβολής ενστάσεως της Δικηγορικής Εταιρίας «Ν.Τ. ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» απαλλάχθηκε ο εντολέας μας Αλέξανδρος Αγγλούπας από δυο κακουργηματικές κατηγορίες κατόπιν μη υποβολής τυπικών εγκλήσεων των φερόμενων ως παθόντων» αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Νίκος Αγαπηνός.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2009 ο Αλέξανδρος Αγγλούπας δήλωσε την κλοπή από άγνωστους δράστες μίας Lamborghini, η οποία ήταν ταξινομημένη το όνομα της μητέρας του και η αξία της ανερχόταν στις 200.000 €. Η κλοπή φερόταν να έλαβε χώρα κατά το διάστημα από τις 19 Δεκεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης της εταιρείας που διατηρεί ο κ. Αγλούπας στην Ηλιούπολη. Σχηματίστηκε δικογραφία από την 28 Ιανουαρίου 2010 μηνυτήρια αναφορά του Αστυνομικού Τμήματος Ηλιούπολης κατά αγνώστων δραστών.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα και από έγγραφα της πρεσβείας της Γερμανίας, «στις 7 Δεκεμβρίου 2009 εκδόθηκε δελτίο τεχνικού ελέγχου για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο από αρμόδια υπηρεσία σε πόλη της Γερμανίας και στις 8 Δεκεμβρίου ταξινομήθηκε στο όνομα Nevoral Lukas σε αρμόδια υπηρεσία της ίδιας πόλης. Στις 28 Δεκεμβρίου 2009 το όχημα μεταβιβάστηκε σε διαφορετικό άτομο, το οποίο στις 4 Φεβρουαρίου 2010 το πούλησε σε εταιρία αυτοκινήτων. Από εκεί στις 22 Μαρτίου 2010 το όχημα πουλήθηκε σε τρίτο πρόσωπο, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκε 26 Μαρτίου 2010 από τις γερμανικές αρχές».

Ο Αλέξανδρος Αγγλούπας κατά την εξέταση του από τις αρχές επέμεινε στην αρχική δήλωση κλοπής και επιπρόσθετα -όπως αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα- «κατέθεσε ότι το Σεπτέμβριο του 2009 είχε χαθεί από το γραφείο του ένα από τα εργοστασιακά κλειδιά του σχήματος». Από το αρχείο του υπουργείου μεταφορών προέκυψε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ταξινομήθηκε στο όνομα της μητέρας του Αλέξανδρου Αγγλούπα με παρακράτηση κυριότητας από την τράπεζα Πειραιώς, ενώ η εξουσιοδοτημένη υπάλληλος της τράπεζας επιβεβαίωσε τα παραπάνω, προσθέτοντας ότι η μητέρα του επιχειρηματία έχει αναλάβει την υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο της διεύθυνσης μεταφορών ανατολικής Αττικής, η άδεια κυκλοφορίας, που κατατέθηκε για την ταξινόμηση του οχήματος στη Γερμανία είναι πλαστή, από την υπηρεσία τους δε εκδόθηκε για το εν λόγω αυτοκίνητο στις 8 Ιουλίου 2010 άδεια κυκλοφορίας με στοιχεία που αντιστοιχούν στην πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας, την οποία είχε παραδώσει ο κατηγορούμενος την ασφαλιστική του εταιρεία. Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία της εταιρείας Lamborghini δεν μπόρεσε να τακτοποιήσει το κλειδί που παραδόθηκε από τον κατηγορούμενο στην ασφαλιστική εταιρεία, όταν ζήτησε να λάβει την σχετική αποζημίωση, με το γνήσιο κλειδί του οχήματος. Ο εξειδικευμένος υπάλληλος της εταιρείας κατέθεσε ενόρκως ότι το όχημα είχε ασφαλιστεί για κλοπή στο όνομα της μητέρας του Αγγλούπα, για πόσο 200.000 € και ότι στις 14 Ιανουαρίου 2010 ενημερώθηκαν για την δήλωση κλοπής του αυτοκινήτου, στην οποία όμως δεν είχε αναφερθεί κλοπή κλειδιού.

Η αποκάλυψη κυκλώματος

Με αφορμή την έγκληση που υπέβαλε ο Αλέξανδρος Αγγλούπας για την φερόμενη κλοπή του οχήματος συνεχίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης αυτεπαγγέλτως στα πλαίσια των ερευνών για την εξάρθρωση κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης ταξινόμησης πολυτελών αυτοκινήτων στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο είχαν σημειωθεί αντίστοιχα συμβάντα και με τα ίδια μάλιστα χαρακτηριστικά. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συνομιλούσαν μεταξύ τους και μάλιστα κατά τις επίμαχες ημερομηνίες κατά τις οποίες δηλώνονταν οι κλοπές.

Από την έρευνα προέκυψε χωρίς αμφιβολία ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκε στον Β.Π, ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων, ο οποίος κατάφερε να υπεξαιρέσει 51 αυτοκίνητα. Στο βούλευμα αναλύεται ο τρόπος δράσης του, αλλά και οι συνεργοί του. «Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του (ιδιοκτήτης εκθέσεων αυτοκινήτων) μετέφερε στη Γερμανία πολυτελή αυτοκίνητα, που στην πλειονότητά του είχε πουλήσει ο ίδιος σε Έλληνες υπηκόους και για τα οποία υφίστατο παρακράτηση κυριότητας από τράπεζες και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα οποία ταξινομούσε και στη συνέχεια πουλούσε περαιτέρω. Στις ενέργειές του αυτές τον συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα στο εξωτερικό, ενώ η ταξινόμηση στην Γερμανία καθίστατο εφικτή, καθώς κατά τις ημερομηνίες ταξινόμησης δεν είχαν δηλωθεί κλεμμένα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν ήταν καταχωρημένα στην βάση αναζητούμενων αυτοκινήτων. Μετά την ταξινόμηση στη Γερμανία, δηλωνόταν η κλοπή στην Ελλάδα από τους κατόχους τους, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να καταγγέλλεται και η κλοπή των κλειδιών, άνευ ων οποίων τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν ήταν δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες. Στο βούλευμα περιγράφεται η σχέση του κ. Αγγλούπα με τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, αφού όπως αναφέρεται: «Εκτός των άλλων μεταξύ τους κλήσεων, ο Β.Π συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Αγγλούπα δύο φορές στις 7-12-2009, δηλαδή την ημέρα που εκδόθηκε δελτίο τεχνικού ελέγχου για το όχημα του Αγγλούπα στην Γερμανία, στις 8-12-2009, την ημέρα ταξινόμησης του οχήματος στη Γερμανία, δύο φορές στις 29-12-2009, δηλαδή μια μέρα πριν την δήλωση κλοπής από τον Αγγλούπα, αλλά και στις 30-12-2009 την ημέρα δήλωσης της κλοπής».

Εγκλήσεις για τους συνεργούς των υπεξαιρέσεων υποβλήθηκαν, όμως μόνο για κάποια από τα 51 οχήματα που κατάφερε να «βγάλει» στη Γερμανία ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Σχετικά με την περίπτωση Αγγλούπα, κατά την κυρία ανάκριση που διενεργήθηκε, οι εξουσιοδοτημένοι μάρτυρες της τράπεζας και της ασφαλιστικής εταιρείας στις καταθέσεις τους δεν αιτήθηκαν την ποινική δίωξη του, κίνηση που μετά την αλλαγή του άρθρου 464 του Ποινικού Κώδικα τον Ιούλιο του 2019, αποτελεί προαπαιτούμενο. Κατά συνέπεια, κηρύχθηκε απαράδεκτη η δίωξη σε βάρος του για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και απόπειρας απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ο δικηγόρος Νίκος Αγαπηνός

agapinos

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *