Αμετανόητος ο πρόεδρος των Φιλιππίνων αποκλείει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες

ceb1cebcceb5cf84ceb1cebdcf8cceb7cf84cebfcf82 cebf cf80cf81cf8cceb5ceb4cf81cebfcf82 cf84cf89cebd cf86ceb9cebbceb9cf80cf80ceafcebdcf89
ντουτέρτε

Κάθε πιθανότητα να κηρύξει εκ νέου κατάπαυση του πυρός με τους κομμουνιστές αντάρτες για όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, μη εξαιρουμένης της περιόδου των εορτών, απέκλεισε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Σε ομιλία του προς το έθνος που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά το βράδυ της Δευτέρας (7/12) ο Ντουτέρτε ξεκαθάρισε ότι βάζει τέλος στην παραδοσιακή κήρυξη ανακωχής τις γιορτές με τον Νέο Λαϊκό Στρατό (ΝΛΣ), τον ένοπλο βραχίονα του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων.

«Δεν θα υπάρξει εκεχειρία ποτέ ξανά όσο είμαι πρόεδρος», είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Σε ό,τι με αφορά, η κατάπαυση του πυρός είναι ”νεκρή”. Έχει πεθάνει εδώ και καιρό, όπως και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο στρατός και η αστυνομία στις Φιλιππίνες παραδοσιακά ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των ανταρτών κάθε χρόνο για την περίοδο των γιορτών, ενώ και οι μαχητές του ΝΛΣ κηρύσσουν πάγια ανακωχή.

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί σε αρκετές περιπτώσεις κι από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ο υποστράτηγος Έντγκαρ Αρέβαλο, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, εξήρε την απόφαση του προέδρου.

Ο αξιωματικός τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις «ευγνωμονούν» τον αρχηγό του κράτους διότι «άκουσε τη εισήγηση του επιτελείου να μην κηρύξει εκεχειρία κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών και πέραν αυτής».

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Αρέβαλο, το επιτελείο έκανε την εισήγηση αυτή «όχι επειδή δεν επιθυμεί ειρήνη, αλλά επειδή θέλει αληθινή και διαρκή ειρήνη», προσθέτοντας πως οι αντάρτες είναι «διαβόητοι για την αναξιοπιστία» τους.

Κομμουνιστές αντάρτες πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για έναν από τους πιο μακρόχρονους εμφυλίους πολέμους στην Ασία.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Ντουτέρτε τερμάτισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες, έπειτα από σειρά επιθέσεων του ΝΛΣ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *