Απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο με επιστολή προς την Κομισιόν

ceb1cf80ceaccebdcf84ceb7cf83ceb7 cf84ceb7cf82 ceb1ceb8ceaecebdceb1cf82 cf83cf84ceb9cf82 cf80cf81cebfcebacebbceaecf83ceb5ceb9cf82 cf84
facebookmytilhnh

Η Αθήνα αναμένεται να δώσει την απάντησή τη μέσω επιστολής  προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον αλλά και τον αντιπρόεδρο ης Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Τα τελευταία γεγονότα στο ανατολικό Αιγαίο με τις απόπειρες των Τούρκων να περάσουν λέμβους γεμάτες με μετανάστες, αλλά και οι ριψοκίνδυνοι χειρισμοί του τουρκικού Λιμενικού, έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα με τα επόμενα βράδια να χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα.

Για το βίντεο-ντοκουμένο το οποίο απεικόνισε τους επικίνδυνους ελιγμούς της τουρκικής ακταιωρού ανοικτά της Μυτιλήνης, η οποία συνόδευε λέμβο με μετανάστες θα αποτελέσει πειστήριο για την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα αναμένεται να δώσει την απάντησή τη μέσω επιστολής προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, αλλά και τον αντιπρόεδρο ης Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την εν λόγω επιστολή έχει συντάξει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και θα σταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Αν συνεχιστεί η πολύ επιθετική στάση της Τουρκίας στην προώθηση μεταναστών, αναλόγως θα διαμορφωθεί και το κείμενο της επιστολής αυτής.

Αν και δεν εστάλη σήμερα, καθώς είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη της Κομισιόν για να καταδείξουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Παίζει με τη φωτιά η Άγκυρα

Τουλάχιστον έξι συνολικά περιστατικά, όπου λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών, έχουν καταγραφεί από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα και στις έξι περιπτώσεις πλοία Ανοικτής Θαλάσσης του Σώματος καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού ήταν παρόντα στα περιστατικά ενώ καμία από τις παραπάνω λέμβους με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών. Όλοι οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκληση ανοικτά της Μυτιλήνης

Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, τόσο με προώθηση λέμβων γεμάτες με μετανάστες όσο και με προκλητικούς ελιγμούς από το τουρκικό λιμενικό με κίνδυνο να γίνει κάποιο ναυτικό ατύχημα.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω στο βίντεο-ντοκουμέντο η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς προς το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού.

Ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό

«Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία – Σε ποιους θα διατεθούν πρώτα, η σειρά προτεραιότητας

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *