Αρχιτεκτονική για τη νέα κλιματική πραγματικότητα: Πώς θα ζούμε όταν οι πόλεις θα πλημμυρίσουν;

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

ceb1cf81cf87ceb9cf84ceb5cebacf84cebfcebdceb9cebaceae ceb3ceb9ceb1 cf84ceb7 cebdceadceb1 cebacebbceb9cebcceb1cf84ceb9cebaceae cf80cf81
facebook6

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όποιος δεν το βλέπει δεν πειράζει, θα το δει και θα το δει άμεσα. Και θα το δει παντού, κυρίως όμως στις μεγάλες παράκτιες και παραποτάμιες πόλεις.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου καλές. Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει παγκοσμίως από ένα έως τρία μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, που δεν κάνουμε, και 190 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που τότε θα είναι κάτω από την ακτογραμμή.

Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι όλοι στον τρίτο κόσμο, το αντίθετο μάλλον, «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον από αυτό που φανταζόμαστε», προειδοποιεί μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Nature, ενώ μια άλλη έρευνα συμπέρανε ότι οι πλημμύρες μπορεί να καταστρέψουν έως και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο απειλή αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται οι πόλεις, ή τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χτίζονται. Οι αρχιτέκτονες προσαρμόζουν τα σχέδιά τους στη νέα πραγματικότητα και προσπαθούν να σχεδιάσουν τις πόλεις του μέλλοντος έχοντάς την πάντα στο μυαλό τους.

ΠΗΓΗ