Ασγκάρ Φαραντί: Ένοχος για λογοκλοπή ο Ιρανός σκηνοθέτης του βραβευμένου «Ήρωα»

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

ceb1cf83ceb3cebaceaccf81 cf86ceb1cf81ceb1cebdcf84ceaf ceadcebdcebfcf87cebfcf82 ceb3ceb9ceb1 cebbcebfceb3cebfcebacebbcebfcf80ceae cebf
facebookAP21198745969661

Σοκ στον κόσμο του κινηματογράφου έχει προκαλέσει η είδηση της καταδίκης του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί για λογοκλοπή, για την ταινία που του έδωσε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Ο Φαραντί, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στο Ιράν, έκλεψε την ιδέα από μια μαθήτριά του σε ένα σεμινάριο ντοκιμαντέρ με επικεφαλής τον ίδιο.

Το δικαστήριο βρήκε τον Ασγκάρ Φαραντί ένοχο για λογοκλοπή για το σενάριο της ταινίας του «Ένας Ήρωας» («A Hero»).

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ «All Winners All Losers» της Αζαντέ Μασιχζαντέ, μαθήτριας του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη σε ένα σεμινάριο ντοκιμαντέρ. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση είναι τελεσίδικη. Σύμφωνα με το δικαστικό σύστημα στο Ιράν, ένα δεύτερο δικαστήριο θα επιδικάσει την τιμωρία η οποία πιθανώς θα αναγκάσει τον Φαραντί να δώσει όλα τα έσοδα της ταινίας στην Μασιχζαντέ.

Ο Φαραντί είχε παραδεχτεί ότι η ταινία βασιζόταν στο ντοκιμαντέρ της μαθήτριάς του. Όμως, όχι μόνο αρνήθηκε να βάλει το όνομα της στα credits της ταινίας αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, την ανάγκασε να υπογράψει, πριν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας του, ότι το ντοκιμαντέρ ήταν δική του ιδέα.

Αν η Μασιχζαντέ έχανε τη δίκη θα πλήρωνε με βουρδουλιές και ποινή φυλάκισης.

ΠΗΓΗ