Αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Farfarout, του πιο μακρινού πλανητικού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα!

ceb1cf83cf84cf81cebfcebdcf8ccebccebfceb9 ceb5cf80ceb9ceb2ceb5ceb2ceb1ceafcf89cf83ceb1cebd cf84ceb7cebd cf8dcf80ceb1cf81cebeceb7 cf84

Επιστήμονες που ειδικεύονται στην αστρονομία κατάφεραν πρόσφατα να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του πιο μακρινού φυσικού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσανω πρόκειται για ένα πλανητοειδές, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 132 Αστρονομικές Μονάδες (AU) ή για την ακρίβεια 12.3 δισεκατομμύρια μίλια από τον ήλιο! Μάλιστα, η πιο απομακρυσμένη τροχιά του φτάνει ακόμη και τις 175 AU. Για να καταλάβετε πόσο μακριά βρίσκεται το εν λόγω πλανητοειδές, ο παγωμένος Πλούτωνας επέχει 34 AU από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι απαιτούνται περίπου 1000 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη τροχιά!

FarOut

Οι επιστήμονες ονόμασαν το εν λόγω πλανητοειδές Farfarout, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο «προκάτοχος» του (ο οποίος σημειώστε απέχει «μόλις» 120AU από τον ήλιο) ονομαζόταν… Farout! Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά το εν λόγω αντικείμενο το 2018 και χρειάστηκαν περίπου 3 χρόνια για να επιβεβαιώσουν τόσο την ύπαρξη όσο και την ακριβή θέση του. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση του τηλεσκοπίου Subaru που βρίσκεται στη Hawaii, αν και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο ακόμη τηλεσκόπια (Gemini και Magellan) για να γίνει σωστή διασταύρωση των στοιχείων. Σε αυτή τη φάση, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στη προέλευση του εν λόγω αντικειμένου, αλλά θεωρούν ότι αποτελεί το υπόλειμμα ενός πλανήτη νάνου που υπήρξε πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια στο ηλιακό μας σύστημα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.