Αυστραλία vs Google, η νέα διαμάχη που ίσως αλλάξει τα πάντα για τις μηχανές αναζήτησης

ceb1cf85cf83cf84cf81ceb1cebbceafceb1 vs google ceb7 cebdceadceb1 ceb4ceb9ceb1cebcceaccf87ceb7 cf80cebfcf85 ceafcf83cf89cf82 ceb1cebbcebb
oi koryfaies ellinikes anazitiseis google search 2020

Το νεότερο επεισόδιο στο serial “κυβερνήσεις vs τεχνολογικών κολοσσών” περιλαμβάνει τη διαμάχη Αυστραλίας-Google, με αφορμή ένα νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόν, η Google θα πρέπει να μοιράζεται τα κέρδη της με τα ΜΜΕ καθώς αρκετοί χρήστες αναζητούν ενημέρωση μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google. Η εταιρεία έχει αποκομίσει έσοδα ύψους $40 δις από την αγορά της Αυστραλίας, πληρώνοντας 1,1% σε φόρους, ήτοι περί τα $45 εκατομμύρια. Σε συνδυασμό με την πτώση των διαφημιστικών εσόδων για τα έντυπα ΜΜΕ (75% τα τελευταία 15 χρόνια) αλλά και το ολιγοπώλιο Google-Facebook που αποκομίζει τα 4/5 του παγκόσμιου, online budget διαφήμισης, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θέλει ένα κόμματι αυτών των χρημάτων να επιστρέψει στις εγχώριες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, 1 στις 8 αναζητήσεις των Αυστραλών στο Google αφορούν ειδήσεις (12,5%).

Η Google από την πλευρά της δηλώνει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με ένα τέτοιο νόμο σε ισχύ και απειλεί με διακοπή της λειτουργίας του Google Search στην Αυστραλία. Η “απάντηση” αυτή κρίνεται εκβιαστική από τους νομοθέτες της χώρες και οι γερουσιαστές της δείχνουν επιθετικές διαθέσεις, δηλώνοντας πως αν τα καταφέρουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Η Google επιβεβαίωσε πως ήδη κάνει δοκιμές στο 1% των Αυστραλών χρηστών της, μπλοκάροντας τα ειδησεογραφικά sites από την μηχανή αναζήτησής της. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ενώ η εταιρεία αναφέρει την πλατφόρμα Google News ως απόδειξη της στήριξής της προς τη δημοσιογραφία.
ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *