Αυτό είναι το πλάνο για το νέο ΟΑΚΑ – Επένδυση 43 εκατ. ευρώ με στόχο να γίνει Ολυμπιακό Πάρκο

ceb1cf85cf84cf8c ceb5ceafcebdceb1ceb9 cf84cebf cf80cebbceaccebdcebf ceb3ceb9ceb1 cf84cebf cebdceadcebf cebfceb1cebaceb1 ceb5cf80

Το Master Plan αξιοποίησης και συγχρονισμού του ΟΑΚΑ παρουσίασε η κυβέρνηση, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα 43,5 εκατ. ευρώ τα χρήματα που θα δοθούν μέσα από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Το νέο και σύγχρονο ΟΑΚΑ θα πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, χάρις στο βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, θα τιμά την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι Ολυμπιακό Πάρκο, για όλη την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία. Με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση», ανέφερε παρουσιάζοντας το Master Plan ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης (20.07) στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά περίπου 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός υπερβαίνει τους 20.000 επισκέπτες.

Το Master Plan που παρουσιάστηκε για την αναβάθμιση της μεγαλύτερης αθλητικής εγκατάστασης της χώρας, στοχεύει στην ανάδειξη του ΟΑΚΑ ως υπερτοπικού πόλου με εθνική και διεθνή εμβέλεια, μέσα από την εξασφάλιση 43.500.000€ από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλη την παρουσίαση για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ

Το πλάνο για το νέο ΟΑΚΑ

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για τους αθλητές και τους αθλούμενους, η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων, που θα συμβάλλουν στην αναβίωση της Ολυμπιακής του αίγλης.

Συγκεκριμένα, για το Κεντρικό Στάδιο προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμισή του και συντήρηση του στεγάστρου, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004). Η ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

oaka17

Για το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου το Master Plan περιλαμβάνει συντήρηση και αναβάθμιση του κολυμβητικού κέντρου, δημιουργία κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας, αυτόνομη μηχανολογική υποστήριξη, ανεξάρτητη και αυτοτελή Η/Μ διαχείριση και μείωση του κόστους λειτουργίας του κολυμβητικού κέντρου κατά 50%.

oaka18

Για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του, η μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού ώστε να αποτελέσει επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών, πολιτιστικών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η χρήση του ως κέντρου υπερτοπικής αναφοράς για συμπληρωματικές δράσεις του Ολυμπιακού Πόλου.

oaka19

Αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έχει σχεδιαστεί η αποκατάστασή του, η αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμησης κλπ), η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση από 20 έως 30% των χώρων πρασίνου) και νέων φυτεύσεων, η ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, η δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για τους περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς, η ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης, και η δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

oaka20

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Master Plan αναμένεται να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως.

oaka21

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν συντελεστεί (έργα συντήρησης, μελέτες, δράσεις εξωστρέφειας με συνεργασίες και συνέργειες) για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος αξίζει να αναφερθούν οι εξής ενέργειες:

  • Η σύμβαση με τη Lamda Development για ανακαίνιση, ανακατασκευές και κατασκευές, που εξελίσσονται, στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου με 11 κολυμβητικές δεξαμενές.
  • Η αξιοποίηση των 16 γηπέδων τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης, που πλέον αποδίδουν όφελος 200.000 ευρώ έναντι κόστους 100.000 ευρώ, προτού μισθωθούν με ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σκοπό τη διοργάνωση ATP και λοιπών εμβληματικών διοργανώσεων.
  • Η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για σημαντικές εργασίες συντήρησης (αντικατάσταση ταρτάν στίβου, εξωτερικής περίφραξης) και για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.
  • Η σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ολιστική μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης.
  • Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την δημιουργία πάρκου νερού και πολιτισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Ο τριπλός στόχος της αναβάθμισης

Στο θέμα της ανάπλασης του ΟΑΚΑ, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι τριπλός. Πρώτα από όλα να υπάρξει η ενεργειακή και οικολογική βελτίωση του συνόλου των εγκαταστάσεων, αλλά και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, σε βάθος τριετίας επιδίωξη είναι το ΟΑΚΑ να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, ενώ παράλληλα σε κοινωνικό επίπεδο να μπορεί να προσφέρει χώρους πρασίνου και άθλησης σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, τα πρώτα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί και για το ΟΑΚΑ, θα έρθουν στο τέλος του μήνα και θα αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΜΑ: Έκτακτη συνεδρίαση για αξιολόγηση του εμβολίου της Moderna για χρήση σε παιδιά 12-18 ετών

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *