Βραστόγαλο: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας

ceb2cf81ceb1cf83cf84cf8cceb3ceb1cebbcebf tcebf cf86ceb1ceb3ceb7cf84cf8c cf80cebfcf85 ceadceb8cf81ceb5cf88ceb5 ceb3ceb5cebdceb9ceadcf82

ΓΕΡ5ΕΡ5Ε5ΓΡΥΓΥ5ΤΡΕΥ5ΓΕΤΡ

ΓΕΡ5ΕΡ5Ε5ΓΡΥΓΥ5ΤΡΕΥ5ΓΕΤΡ

Βραστόγαλο: Tο φαγητό που έθρεψε γενιές και γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας

Το πρώτο φαΐ του ανθρώπου το γάλα, αλλά και βασική, πλήρης και θρεπτική τροφή σε όλη του τη ζωή, έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας, στο σπίτι και στο βουνό.

Ένα πιάτο νοστιμότατο βραστόγαλο κάθε πρωί, ήταν και το ξεκίνημα όλων μας, άλλος για τις δουλειές και άλλος για το σχολείο.

Για 4 μερίδες χρειαζόμαστε ένα κιλό γάλα πρόβειο και το ανάλογο αλάτι.

Εκτέλεση: Βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα σε κανονική φωτιά, προσθέτοντας το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια, απαραίτητα με ξύλινη κουτάλα. Όσο πλησιάζει να βράσει ανακατεύουμε ακόμα περισσότερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βραστόγαλο

Αποτέλεσμα εικόνας για Βραστόγαλο

Με το που αρχίζει να «φουντώνει», λιγοστεύουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσέχοντας μη χυθεί. Η λεπτομέρεια και η τέχνη της συνταγής είναι να χτυπάμε συνέχεια τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα:

Όταν ο χτύπος «χοντρύνει», το γάλα μας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο! Αν μάλιστα είναι βρασμένο και στα ξύλα, ε, τότε σίγουρα είναι δέκα φορές νοστιμότερο! Το σερβίρουμε (πολύ) ζεστό και τρίβουμε στο πιάτο μπόλικο ψωμί με προζύμι, από χωριάτικο ξυλόφουρνο.

Σημείωση: Το πρόβειο γάλα τον Αύγουστο, είναι το καταλληλότερο για βραστόγαλο (ή βραστογαλιά). Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Αποτέλεσμα εικόνας για Βραστόγαλο

Αποτέλεσμα εικόνας για Βραστόγαλο

Πηγή: viralgreece.eu

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *