Βρετανία: Ανοίγουν καταστήματα και παμπ – Αβέβαιη η ημερομηνία για τα διεθνή ταξίδια αναψυχής

ceb2cf81ceb5cf84ceb1cebdceafceb1 ceb1cebdcebfceafceb3cebfcf85cebd cebaceb1cf84ceb1cf83cf84ceaecebcceb1cf84ceb1 cebaceb1ceb9 cf80ceb1
facebookboris johnson

Την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown στη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μπόρις Τζόνσον.

Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών του lockdown την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προβλέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των εξωτερικών χωρών των καταστημάτων εστίασης, των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.

Είπε μάλιστα ότι και ο ίδιος θα πάει στην παμπ «για να πιεί μια μπίρα» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητείται από τους πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στα καταστήματα ή στα εστιατόρια.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξετάζει αν θα μπορούσε να οργανώσει ένα «σύστημα επιβεβαίωσης» της κατάστασης του καθενός όσον αφορά την Covid-19 (αν κάποιος έχει προσβληθεί και αναρρώσει ή αν έχει εμβολιαστεί) που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσουν οι εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου πλήθους ατόμων.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι υπάρχουν «περίπλοκα, ηθικά και πρακτικά ζητήματα (…) που εγείρονται» από την ιδέα εισαγωγής ενός πιστοποιητικού, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στον εμβολιασμό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα το χειριστούμε, δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα μεροληπτικό σύστημα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν», τόνισε ο Τζόνσον. «Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα μας για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε, επιφυλακτικός ως προς το πότε θα επιτραπούν ξανά τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό για τους Βρετανούς, αν και διατήρησε ως χρονικό στόχο τη 17η Μαΐου.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε νωρίτερα ότι με το «άνοιγμα» αυτό δεν θα κατακλυσθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ακόμη και αν αυξηθούν τα κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το αν θα προχωρήσουν οι Φάσεις 3 και 4 του οδικού χάρτη (17 Μαΐου και 21 Ιουνίου αντιστοίχως), αναφορικά με τη χαλάρωση του lockdown, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία.

[embedded content]

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *