Βρετανία: Επιστράφηκαν μυστηριωδώς στο Κέμπριτζ δύο εξαφανισμένα σημειωματάρια του Δαρβίνου

ceb2cf81ceb5cf84ceb1cebdceafceb1 ceb5cf80ceb9cf83cf84cf81ceaccf86ceb7cebaceb1cebd cebccf85cf83cf84ceb7cf81ceb9cf89ceb4cf8ecf82 cf83

Δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου που είχαν εξαφανιστεί επί 20 χρόνια επιστράφηκαν μυστηριωδώς στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία

Δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, τα οποία είχαν εξαφανιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Βρετανία και πιστευόταν ότι έχουν κλαπεί, επιστράφηκαν μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου μέσα σε σακούλα δώρου που περιείχε ευχετήρια κάρτα.

Τα δύο σημειωματάρια, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει το σκίτσο του “Δέντρου της Ζωής” που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης του Άγγλου φυσιοδίφη, “παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε διαπιστωθεί η εξαφάνισή τους”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη.

darwin.1

Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Η ανακούφισή μου για την επιστροφή σε καλή κατάσταση των σημειωματαρίων είναι βαθιά και είναι σχεδόν αδύνατο να την εκφράσω με τον σωστό τρόπο», δήλωσε η Τζέσικα Γκάρντνερ, η διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης.

«Όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είχε ραγίσει η καρδιά μου όταν έμαθα για την απώλειά τους και η χαρά για την επιστροφή τους είναι τεράστια», πρόσθεσε.

Η Γκάρντνερ είχε απευθύνει τον Νοέμβριο του 2020 ευρέως έκκληση για την εύρεση των σημειωματαρίων του Δαρβίνου, λέγοντας ότι έχουν «μάλλον κλαπεί». Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα κλεμμένα έργα τέχνης.

darw

Τα δύο σημειωματάρια είχαν βγει από την αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης για να φωτογραφηθούν τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε έλεγχο ρουτίνας τον Ιανουάριο του 2001, είχε διαπιστωθεί ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα, και μόνον το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

Τα έργα του Δαρβίνου (1809-1882), πατέρα της θεωρίας της εξέλιξης, επέτρεψαν να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο ον δεν βρίσκεται ούτε στο κέντρο ούτε στην κορυφή των έμβιων όντων.Τα δύο σημειωματάρια που ξαναβρέθηκαν θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέμπριτζ αφιερωμένης στον επιστήμονα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.