Βρετανία: Ο Εντ Ντέιβι είναι ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

ceb2cf81ceb5cf84ceb1cebdceafceb1 cebf ceb5cebdcf84 cebdcf84ceadceb9ceb2ceb9 ceb5ceafcebdceb1ceb9 cebf cebdceadcebfcf82 ceb7ceb3cead
AP 20240417365736 1

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εξέλεξε σήμερα ως τέταρτο ηγέτη του μέσα σε πέντε χρόνια τον βουλευτή Εντ Ντέιβι, ο οποίος υπόσχεται να ανοικοδομήσει ένα κόμμα που υπέστη απώλειες στις εκλογές του περασμένου έτους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, επί μακρόν τρίτο κόμμα στη Βρετανία, στηρίχθηκαν στην εναντίωσή τους στο Brexit προκειμένου να κερδίσουν ψηφοφόρους, όμως κατέληξαν με μόλις 11 έδρες, με την τότε επικεφαλής τους Τζο Σουίνσον να χάνει τη βουλευτική έδρα της.

Όμως κατά το παρελθόν είχαν μεγάλη επιρροή: το 2010 εισήλθαν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον – μια κίνηση για την οποία, σύμφωνα με ορισμένους δημοσκόπους, οι ψηφοφόροι συνέχισαν να τους ‘τιμωρούν’ στις τελευταίες εκλογές.

Ο Ντέιβι, 54 ετών, που κατείχε χαρτοφυλάκια για την ενέργεια και το κλίμα στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κάμερον (2010-2015), νίκησε την αντίπαλό του Λάιλα Μόραν με 42,756 ψήφους έναντι 24.564 και είπε πως έλαβε το μήνυμα των ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από το κόμμα του τις τελευταίες τρεις εκλογές.

«Άρα η δουλειά μου από σήμερα είναι να ανοικοδομήσω τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ώστε να γίνουν σημαντικοί σε εθνικό επίπεδο», είπε μετά την εκλογή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τίποτε από αυτά δεν θα είναι εύκολο, τίποτα από αυτά δεν θα είναι απλό και τίποτε από αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα ή απλά. Όμως θέλω οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να εκπροσωπούν όλη τη χώρα… Η σκληρή δουλειά ξεκινά σήμερα».

Ο Ντέιβι θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με τους δημοσκόπους να λένε πως για πολλούς δεν είναι σαφές τι πρεσβεύει το κόμμα μετά την αποτυχία της φιλικής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θέσης τους στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο νέος ηγέτης του κόμματος ελπίζει ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους από εκείνους που είναι όλο και περισσότερο επικριτικοί για τους Συντηρητικούς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, και αριστερούς ψηφοφόρους οι οποίοι εγκατέλειψαν το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς, υπό την προηγούμενη ηγεσία του σοσιαλιστή Τζέρεμι Κόρμπιν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *