Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Περιμένουμε σεισμό σαν της Ελασσόνας στην ηπειρωτική χώρα

ceb3ceb5cf81ceaccf83ceb9cebccebfcf82 cf80ceb1cf80ceb1ceb4cf8ccf80cebfcf85cebbcebfcf82 cf83cf84cebf newsbomb gr cf80ceb5cf81ceb9cebccead
facebookpapadopoulos seismologos sinthesi

Για σεισμό 6 Ρίχτερ στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα κάνει λόγο στο Newsbomb.gr, ο  σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με τον ίδιο βασιζόμενος σε στοιχεία από τη στατιστική και τη σεισμοτεκτονική, εκτίμησε ότι τα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα σεισμό με τα χαρακτηριστικά του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, ενεργοποιήθηκαν ρήγματα έστω και τυφλά που δεν έφτασαν δηλαδή μέχρι την επιφάνεια τα οποία έχουν, τα γνωρίσματα εκείνα που είχαν και ορισμένα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν στο παρελθόν στη χώρα με πολύ ισχυρούς σεισμούς», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr.

Και πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη το 1978, το 1980 και στη Μαγνησία και το 1981 στις Αλκυονίδες. Δεν λέω τυχαία της ημερομηνίες αυτές με την συγκεκριμένη σειρά. Βλέπουμε ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε 2 – 2,5 έτη, γίνονται τρεις ισχυροί σεισμοί με παρόμοια χαρακτηριστικά. Βλέπουμε μια μετανάστευση από το βορά προς τον νότο. Το ίδιο συνέβη στην Λήμνο και στην Κω το 2007 και το 2020 στη Σάμο.

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί αυτή χρονική συσσώρευση σεισμών μέσα σε χρονικά διαστήματα, το πολύ, 2-3 ετών, με τα ίδια χαρακτηριστικά ρηγμάτων».

Επιπλέον σημείωσε: «Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό πλέον οι σεισμοί που έγιναν με αυτά τα χαρακτηριστικά ρηγμάτων στην Θεσσαλία να ενεργοποιήσουν ρήγματα με παρόμοια χαρακτηριστικά και σε άλλες περιοχές της χώρας κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό.

Ποτέ δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, όμως θεωρώ ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανόν. Δεν κάνουμε μία πρόγνωση με την αυστηρή έννοια, κάνουμε όμως μία εκτίμηση, η οποία είναι απολύτως βάσιμη σύμφωνα με όλα τα σεισμολογικά και τεκτονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα υπόψη μας. Και, φυσικά, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» ξανά η Αττική με 1.510 μολύνσεις – Δείτε ποιες περιοχές ακολουθούν

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *