Γιώργος Βασιλόπουλος: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι απολύτως ασφαλές

ceb3ceb9cf8ecf81ceb3cebfcf82 ceb2ceb1cf83ceb9cebbcf8ccf80cebfcf85cebbcebfcf82 cf84cebf ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9cebf ceb3ceb9ceb1 cf84

ΘΗΥΥΤΘΗΥ67Τ675Υ

ΘΗΥΥΤΘΗΥ67Τ675Υ

Γιώργος Βασιλόπουλος: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι απολύτως ασφαλές

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και της Ελληνικής Εταιρίας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος είναι ο επιστήμονας εκείνος που μπορεί να αναλύσει αν και κατά πόσο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές αλλά και πώς τελικά αυτό προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Δεν είναι μόνο οι ιδιότητες του αυτές που τον καθιστούν ως έναν ειδικό που μπορεί να ρίξει φως στο σκοτάδι που δημιουργεί η παραπληροφόρηση και μεγεθύνει κάθε θεωρία συνωμοσίας που ανθεί στην αρένα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και η πρότερη επιστημονική του έρευνα επί 25 χρόνια στην Αμερική, εκεί όπου ο ίδιος ασχολούνταν με τους ρετροϊούς και τη μεταφορά γενετικού υλικού.

Πρόσφατα μαζί με τον έτερο Λαρισαίο διαπρεπή επιστήμονα καθηγητή Φαρμακολογίας κ. Αχιλλέα Γραβάνη δημοσίευσαν ένα περιεκτικό επιστημονικό κείμενο, το οποίο δίνει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται καθημερινά. Ο ίδιος δέχεται να απαντήσει και στις δικές μου ερωτήσεις, σε μια συνέντευξη που δεν ακολουθεί τη δική μου γραμμή, αλλά την γραμμή της επιστήμης και της έρευνας. Ίσως γι’ αυτό, κλείνοντας τη συνέντευξη, σκέφτηκα πότε θα τον συναντήσω από κοντά για να κάνουμε μαζί το «ταξίδι της ζωής του», ένα ταξίδι το οποίο του επιφύλαξε –όπως και σε χιλιάδες άλλους επιστήμονες στον κόσμο- τον πιο συναρπαστικό σταθμό της ζωής του…

202012060551482318

202012060551482318

Κύριε καθηγητά η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον ένα βήμα από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο έχουν αναπτυχθεί πολλές «ενστάσεις» η φόβοι σε ένα μεγάλο κομμάτι του γενικού πληθυσμού. Για να σας ρωτήσω λοιπόν πιο συγκεκριμένα: μπορεί το εμβόλιο του κορωνοϊού να επηρεάσει το ανθρώπινο DNA, δηλαδή τον γενετικό μας κώδικα; 

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εμβόλια RNA. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα εμβόλια που είναι mRNA, όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού, δεν χρειάζεται να μπουν στον πυρήνα του κυττάρου για να δουλέψουν αλλά, και ακόμα εάν μπουν, δεν μπορούν να γίνουν DNA και να ενσωματωθούν στο γενετικό μας υλικό. Είναι φλας μόρια που δρουν και εξαφανίζονται τάχιστα. Τα εμβόλια που είναι δομημένα σε αδενοϊό, αν και DNA στη βάση τους, πάλι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο γενετικό μας υλικό, γιατί οι αδενοϊοί παραμένουν στον πυρήνα των κυττάρων μας σαν «δορυφόροι» και χάνονται όταν τα κύτταρα φτάσουν στο τέλος της ζωής τους και όλο το γενετικό υλικό που υπάρχει στα κύτταρα αποδομείται εις τα εξ ων συνετέθη.

Το εμβόλιο όμως αυτό αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και είναι και αυτό ένα στοιχείο το οποίο προκαλεί προβληματισμό.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, οι προσπάθειες όμως για τέτοια εμβόλια πάνε πίσω περίπου 30 χρόνια. Ο mRNA δίνει την εντολή για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδα-αντιγόνου του ιού, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: είναι ασταθές και αποτελεί στόχο των απανταχού παρόντων ενζύμων (RNAses) που το καταστρέφουν. Σαν αποτέλεσμα, για 15 περίπου χρόνια, οι προσπάθειες ήταν άκαρπες και το επίπεδο της επαγόμενης ανοσίας, ανεπαρκές. Μία ιδέα, που τελικά απέδωσε, ήταν να αλλάξουν το ένα από τα τέσσερα νουκλοετίδια που χτίζουν το mRNA έτσι που να ξεφεύγει από τις RNAses και να ζει λίγο περισσότερο στα κύτταρα, ώστε να παράγει λίγη περισσότερη πρωτεΐνη-αντιγόνο και να προσφέρει καλύτερη ανοσία. Όμως και πάλι δεν ήταν αρκετή η ανοσία στα πειραματόζωα, για να πάει σε κλινική μελέτη στον άνθρωπο. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι τα κύτταρα δεν προσλαμβάνουν εύκολα το mRNA και το περισσότερο χάνεται στο σημείο της ένεσης. Μία εξέλιξη όμως στην επιστήμη των υλικών και συγκεκριμένα στα λιπιδικά νανοσωμάτια έφερε μία μεγάλη αλλαγή στην ικανότητα να μεταφέρουμε γενετικό υλικό (DNA και RNA) στα κύτταρα. Στην πράξη, mRNA ντυμένο με λιπιδικά νανοσωμάτια είναι το υλικό που χρησιμοποιείται στα mRNA εμβόλια που θα έχουμε σύντομα κοντά μας. Σαν ενέσιμο υλικό και «ξένο» για τον οργανισμό μας, θα δημιουργήσει μία τοπική φλεγμονή, θα απορροφηθεί από ειδικά στην αντιμετώπιση εισβολέων κύτταρα και για λίγες μέρες θα παραμείνει εκεί για να παράγει την πρωτεΐνη του ιού στην οποία θα χτίσουμε το τείχος της ανοσίας κατά του ιού. Και φαίνεται από τις κλινικές μελέτες, η διαδικασία να είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι ανησυχούντες ότι RNAi χρησιμοποιούνται ήδη ως φάρμακα σε ασθενείς που πάσχουν από θανατηφόρες γενετικές νόσους και μάλιστα σε παιδιά. Μάλιστα η τεχνολογία mRNA αναμένεται να είναι η επικρατούσα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο για την παραγωγή εμβολίων κατά ιών και μικροβίων αλλά και κατά του καρκίνου και των μεταβολικών νόσων.

Αντίστοιχα, και τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό ως φορέα του γενετικού υλικού του κορωνοϊού έχουν ιστορία 30 χρόνων. Οι αδενοϊοί, που προκαλούν πολλά επεισόδια κοινού κρυολογήματος, χρησιμοποιούνται σαν φορείς γενετικού υλικού σε πειράματα γονιδιακής μεταφοράς τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και πρόσφατα σε γονιδιακές θεραπείες στον άνθρωπο. Σαν φορείς, είναι τροποποιημένοι έτσι ώστε να μην πολλαπλασιάζονται στα κύτταρά μας αλλά απλώς να μεταφέρουν το DNA που θέλουμε. Στην περίπτωση των εμβολίων ο αδενοϊός μεταφέρει το DNA που καθοδηγεί την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού. Μετά από την ένεση, θα εισέλθει στον πυρήνα των κυττάρων όπου μόνο το γονίδιο-DNA που μεταφέρει θα παράγει mRNA και στη συνέχεια την πρωτεΐνη ακίδα-αντιγόνο του κορωνοϊού για την επαγωγή της ανοσοποίησης.

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό κ. καθηγητά;

Οι παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στους περίπου 50.000 εθελοντές είναι ελάχιστες και αφορούν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταβολή, μυαλγίες, δέκατα, αρθραλγίες και πονοκέφαλο) σε ποσοστά λιγότερα από 4-10% και τοπικό ερεθισμό στην περιοχή της ένεσης, πιθανά αλλεργικής αντίδρασης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν στο μέλλον παρουσιαστούν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Όμως η εμπειρία δεκαετιών μάς λέει ότι στην πλειοψηφία τους τα δεκάδες γνωστά εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες στις πρώτες βδομάδες της χορήγησής τους.

Εσείς προσωπικά θα κάνετε το εμβόλιο;

Μα αυτό δεν χωρά καμία απολύτως συζήτηση. Εκτός από γιατρός, ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δουλεύω με ρετροϊούς και μεταφορά γενετικού υλικού τα τελευταία 25 χρόνια, ήδη από την ερευνητική μου δραστηριότητα στην Αμερική. Γνωρίζω την ασφάλεια των εμβολίων, τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση RNA στα εμβόλια και η δεύτερη φορά που γίνεται χρήση αδενοϊού σαν φορέα για το εμβόλιο – η πρώτη χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο κατά του Ebola. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται γενετικό υλικό. Έχει ήδη πάρει εγκρίσεις για θεραπείες, που έχουν ως βάση τη γονιδιακή μεταφορά. Το ζήτημα είναι πότε χτίζεται η ανοσία. Γιατί δεν γίνεται σε μια μέρα. Χρειάζονται 3 εβδομάδες, οπότε πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση για την αναμνηστική απάντηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους προτρέπω κάθε πολίτη να πράξει το σωστό. Το σωστό, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό του, αλλά πρωτίστως, απέναντι στην ανθρωπότητα. Η προσωπική ευθύνη του καθενός στην περίπτωση αυτή είναι μια ευθύνη παγκόσμια.

Πηγή : larissapress.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *