Διώρυγα Σουέζ: Δείτε LIVE τις προσπάθειες ρυμούλκησης του Ever Given – Τιτάνιες προσπάθειες

ceb4ceb9cf8ecf81cf85ceb3ceb1 cf83cebfcf85ceadceb6 ceb4ceb5ceafcf84ceb5 live cf84ceb9cf82 cf80cf81cebfcf83cf80ceacceb8ceb5ceb9ceb5cf82
facebookdiwryga suez

Διώρυγα Σουέζ: Μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η αποκόλληση του Ever Given που έχει μπλοκάρει τη ναυσιπλοΐα στο κανάλι και προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα σε ναυτιλία και οικονομία παγκοσμίως.

Από τις 24 Μαρτίου το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ Ever Given έχει κολλήσει στη Διώρυγα του Σουέζ. Οι προσπάθειες που έγιναν για να αποκολληθεί και να απελευθερωθεί ξανά η διέλευση ήταν τιτάνιες και παρά τις θετικές εξελίξεις της Δευτέρας (29.03), τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Υπάρχει κίνδυνος στη διαδικασία ρυμούλκησης του πλοίου, που μετά από τεράστια κινητοποίηση έχει ξεκολλήσει από το αρχικό σημείο όπου προσάραξε, να προσκρούσει σε ξέρα. Αυτό θα σημάνει νέο «έμφραγμα» στη Διώρυγα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, περίπου 10 δις. δολάρια ημερησίως χάνονταν στην παγκόσμια οικονομία από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ.

Δείτε LIVE εικόνα από το Σουέζ

[embedded content]

[embedded content]

Μάχη για να μην βρει σε ξέρα το Ever Given

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Αρχής, η κίνηση στη διώρυγα του Σουέζ έχει αρχίσει να αποκαθίσταται. Νωρίτερα το τεράστιο εμπορικό πλοίο Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ είχε κολλήσει εκ νέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, oι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή επανάφεραν το πλοίο σε διαγώνια θέση, την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσει η επόμενη προσπάθεια αποκόλλησής του.

Ωστόσο, η κίνηση στη διώρυγα του Σουέζ έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία λεπτά με τον αέρα τελικά δεν ήταν ικανό για να κρατήσει κολλημένο το τεράστια πλοίο στα στενά.

Η προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία και ίσως χρειαστούν εβδομάδες, και πιθανόν μήνες, για να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως ανέφεραν κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ.

[embedded content]

Κάθε μέρα από τα 193 χιλιόμετρα της Διώρυγας του Σουέζ περνά περίπου το 30% του παγκόσμιου όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται με φορτηγά πλοία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως έπιπλα, ηλεκτρονικά, ενδύματα και υποδήματα. Οι καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί επηρεάζουν και άδεια πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία τα χρειάζονται εργοστάσια στην Ασία για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με Έλληνα πλοίαρχο που βρίσκεται μόλις 5 πλοία πίσω από το «μεγαθήριο» που έφερε… έμφραγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια αποκόλλησης του πλοίου «Ever Given» από τη διώρυγα του Σουέζ, το οποίο έχει προκαλέσει… έμφραγμα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Η πρώτη… αχτίδα αισιοδοξίας ήρθε τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/03) καθώς το πλοίο-μεγαθήριο αποκολλήθηκε σε πρώτη φάση από το σημείο στο οποίο είχε μείνει ωστόσο δεν μπορεί να μετακινηθεί αν δεν γίνει πρώτα έλεγχος του, αλλά και στη διώρυγα.

Ένα από τα δεκάδες πλοία που βρίσκεται στην αναμονή για να ξεκολλήσει το Ever Given, είναι και ένα ελληνικό πλοίο, εκείνο της Maran Tankers, με το Newsbomb.gr να επικοινωνεί με τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Αρλετή, ο οποίος μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στη διώρυγα του Σουέζ από τις 23 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που το τεράστιο cargo «κόλλησε».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Από τα ξημερώματα το Ever Given, το οποίο είναι τεράστιο πραγματικά, έχει κουνηθεί σε μεγάλο βαθμό. Όμως δεν έχει μετακινηθεί τόσο ώστε να περάσουμε. Αν δεν γίνει πρώτα underwater έλεγχος δεν θα περάσει κανείς. Επίσης δεν ξέρουμε το πώς θα μετακινηθεί, δηλαδή αν θα συνεχίσει την πορεία του ή υπάρχουν φόβοι μήπως κολλήσει λίγο παραπέρα», μας είπε αρχικά ο κύριος Αρλετής.

Αρκετοί ρίχνουν τις ευθύνες προς τον καπετάνιο του τεράστιου πλοίου για το γεγονός πως κόλλησε, ωστόσο ο κύριος Αρλετής τόνισε πως δεν υπάρχει σφάλμα από τον καπετάνιο βάζοντας στη συζήτηση και το ενδεχόμενο της μηχανικής βλάβης: «Στο σημείο, όταν έγινε το περιστατικό, ήταν πάρα πολύ κακός ο καιρός. Ο καπετάνιος δεν φταίει σε καμία περίπτωση. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης. Θα τα δουν οι εμπειρογνώμονες αυτά, αλλά συζητιέται πάρα πολύ έντονα εδώ».

Η επιχείρηση-κολοσσός για την αποκόλληση του Ever Given έφερε παγκόσμια συμμετοχή, με τα ολλανδικά ρυμουλκά να δίνουν τελικά τη λύση: «Αρχικά ξεκίνησαν μικρά ρυμουλκά της διώρυγας, ωστόσο δεν είχαν καμία τύχη. Την ίδια ώρα έσκαβαν κάτω από το Ever Given για να φύγει η μεγάλη ποσότητα άμμου, αλλά ούτε πάλι υπήρξε κάποια τύχη. Πριν λίγες ημέρες ήρθαν κάποια άλλα ρυμουλκά, ολλανδικά, τα οποία κατάφεραν να ξεκολλήσουν το cargo», τόνισε στο Newsbomb.gr ο κ. Αρλετής.

Μπορεί να δόθηκε λύση και το Ever Green να «ξεκόλλησε», ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καθυστέρηση 2-3 ημερών, ώστε να μπορούν να γίνονται κανονικά οι διελεύσεις από τη διώρυγα του Σουέζ, κάτι που επιβεβαίωσε στο Newsbomb.gr και ο κύριος Αρλετής: «Ναι, δυστυχώς έτσι είναι. Το κανάλι δεν θα ανοίξει άμεσα γιατί πρέπει να γίνει επιθεώρηση του Ever Given και θα πάρει αρκετές ημέρες αλλά και της διώρυγας».

Οι οικονομικές ζημιές που έφερε αυτό το πρωτοφανές ναυτικό… εγκεφαλικό ήταν τεράστιες.

Ο κ. Αρλετής εξηγεί τι συμβαίνει με τα πλοία που βρίσκονται στο Σουέζ, καθώς το δικό του πλοίο ήταν μόλις 5 πλοία πίσω από το τεράστιο cargo: «Από οικονομικής απόψεως τα ναύλα εκτοξεύθηκαν. Τα περισσότερα φορτία των πλοίων δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αλλά τα ναύλα αυξήθηκαν πάρα πολύ. Η λύση να φύγουμε από εδώ και να πάμε τον γύρο της Αφρικής είναι πλήρως ασύμφορη γιατί το πετρέλαιο που θα χρειαστεί είναι τριπλάσιο. Σαν λύση συμφέρει μόνο τα πλοία τα οποία έρχονταν από τον Ινδικό Ωκεανό και ενημερώθηκαν εν πλω για την κατάσταση».

[embedded content]

Ever Given: Ο γίγαντας που προκάλεσε «έμφραγμα» στον πλανήτη

Με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 59 μέτρα, το Ever Given είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον πύργο του Καΐρου και μισό από τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ένα απο τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα πλοία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, όταν πλέει στη θάλασσα είναι σαν…να κινούνται ταυτόχρονα 4 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, είναι ιαπωνική και ονομάζεται Shoei Kisen Kaisha. Χθες απολογήθηκε για τις τεράστιες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό. Προς το παρόν το διαχειρίζεται λειτουργεί μια εταιρεία μεταφορών της Ταϊβάν (Evergreen Marine) με έδρα τον Παναμά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ασφαλισμένο για πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια.

Το πλοίο-μαμούθ κατασκευάστηκε το 2018 και έχει χωρητικότητα 20.000 εμπορευματοκιβωτίων. Η αξία του ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια δολάρια. Ο ιδρυτής της Evergreen, Chang Yung-fa, διαφωνούσε με τη λογική πλοίων που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 8.000 εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την Telegraph. Αλλά μετά το θάνατό του το 2016, οι γιοι του – οι κληρονόμοι της ναυτιλιακής δυναστείας – στράφηκαν στα πλοία-μεγαθήρια όπως το Ever Given. Το 2019 η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια κατασκευής πλοίων με χωρητικότητα 23.000 κοντέινερ.

Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαντιάν της Κίνας στις 7 Μαρτίου, και στη συνέχεια σταμάτησε για μια ημέρα στο λιμάνι του Tanjung Pelepas στη Μαλαισία, πριν προσαράξει στο λιμάνι του Σουέζ στην Αίγυπτο στις 22 Μαρτίου. Ο αρχικός στόχος ήταν να φθάσει στο Ρότερνταμ στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με το Vessel Finder.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο τι ακριβώς μεταφέρει το πλοίο, αλλά οι ειδικοί της ναυτιλιακής εφοδιαστικής δήλωσαν στο NBC ότι «στα κοντέινερ του Ever Given υπάρχει οτιδήποτε βλέπετε στα καταστήματα». «Κάθε λιμάνι στη Δυτική Ευρώπη θα νιώσει τις επιπτώσεις», είπε στο Reuters ο Leon Willems, εκπρόσωπος του λιμανιού του Ρότερνταμ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ – Προσοχή! Επικίνδυνο προϊόν – Μην τo καταναλώσετε

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *