Δύο ημερήσιες από την Αθήνα που συνδυάζουν βουνό, χαλάρωση και καλό φαγητό

ceb4cf8dcebf ceb7cebcceb5cf81ceaecf83ceb9ceb5cf82 ceb1cf80cf8c cf84ceb7cebd ceb1ceb8ceaecebdceb1 cf80cebfcf85 cf83cf85cebdceb4cf85ceac

Αν αναζητάτε αφορμή να απομακρυνθείτε για λίγο από το κλεινόν άστυ, επιλέξτε προορισμούς κοντινούς στην Αττική που συνδυάζουν την γραφικότητα με τη φύση και το καλό φαγητό. Κάτι που θα συναντήσετε στο έπακρο στα δύο χωριά που ακολουθούν παρακάτω.

Αυτό που χρειάζεστε, λοιπόν, για μια μέρα ανάπαυλας μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας βρίσκεται σε απόσταση το πολύ δύο ωρών από το κέντρο της Αθήνας.

Στενή, Εύβοια

shutterstock 1247423860

shutterstock 1247423860

Συνδυάζοντας ιδανικά την ομορφιά της ανόθευτης φύσης με το καλό φαγητό, η Στενή Ευβοίας, αποτελεί δημοφιλή επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις παρυφές του όρους Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και αποτελείται από τρεις οικισμούς, την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι, ενώ από την κεντρική πλατεία του ξεκινούν μονοπατάκια που οδηγούν σε όλα τα σημεία του.

Σε αυτήν, μάλιστα, κάτω από τους γεροπλάτανους και δίπλα στις χαρακτηριστικές βρύσες βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεδάκια και οι οικογενειακές ταβέρνες του χωριού, οι οποίες φημίζονται τόσο για τα ψητά στη σούβλα, όσο και για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά τους.

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

shutterstock 1622935855

shutterstock 1622935855

Βρίσκονται περίπου μισή ώρα μετά την Τρίπολη, ανηφορίζοντας το φιδογυριστό δρόμο, ενώ πρόκειται και για το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάται πλησιάζοντας τον Πάρνωνα. Ο λόγος για τα Άνω Δολιανά, αμφιθεατρικά χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Η πλατεία του χωριού γεμάτη με πλατάνια διαθέτει παραδοσιακά καφενεδάκια και οικογενειακές ταβέρνες όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει ζεστό και οικείο φαγητό. Η θέα από το χωριό προς τον κάμπο της Τρίπολης στα σημεία αναφοράς του.

Το χωριό είναι συνδεδεμένο άρρηκτα και με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ το Μάιο του 1821 δόθηκε η λεγόμενη Μάχη των Δολιανών, με τον Νικηταρά (ανδριάντας του αγωνιστή έχει ανεγερθεί στην είσοδο του χωριού) και άλλους 300 άντρες να καταφέρνουν να αποκρούσουν περί τις 4.000 Τούρκους.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *