Δύο ορεινά χωριά του Ολύμπου που πρέπει να γνωρίζετε

ceb4cf8dcebf cebfcf81ceb5ceb9cebdceac cf87cf89cf81ceb9ceac cf84cebfcf85 cebfcebbcf8dcebccf80cebfcf85 cf80cebfcf85 cf80cf81ceadcf80ceb5

Το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, εκτός από το υπέροχο φυσικό τοπίο που κρύβει στους επισκέπτες του, διαθέτει όμορφους και γραφικούς, παραδοσιακούς οικισμούς που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Πέτρινα καλντερίμια και κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και γάργαρα νερά πρωταγωνιστούν, σχεδόν, σε καθέναν από αυτούς. Παρακάτω ακολουθούν δύο προορισμοί στο μυθικό βουνό του Ολύμπου, ένας περισσότερο και ένας λιγότερο γνωστός, για όσους λατρεύουν τη φύση και τις εξορμήσεις στο βουνό.

Παλαιός Παντελεήμονας

shutterstock 730191676

shutterstock 730191676

Φωλιασμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου και σε υψόμετρο 500 μέτρων, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο γραφικός παραδοσιακός οικισμός προσφέρει φανταστική θέα προς το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Θερμαϊκό Κόλπο και τα παράλια της Πιερίας.

Αυτό το υπέροχο πέτρινο χωριό μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης στην είσοδο του οικισμού, ένα καλντερίμι οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζουν η εκκλησία του Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Η θέα από εδώ ψηλά είναι μαγευτική. Πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Ολόγυρα, πυκνά δάση από καστανιές και οξιές προκαλούν τους φυσιολάτρες να τα διασχίσουν.

Λιβάδι

shutterstock 706085716

shutterstock 706085716

Το Λιβάδι συναντάται φωλιασμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρων και είναι ένα από τα όχι και τόσο δημοφιλή χωριά του Ολύμπου. Περιτριγυρισμένο από ένα άγριο και παρθένο δάσος οξιάς, το χωριό που μέχρι σήμερα διατηρεί τη γραφικότητα και τις παραδόσεις που προέρχονται από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, αποτελεί πατρίδα και γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου, αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

Λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Ολύμπου, καθώς και το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη του χωριού.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *