Δύσπιστοι ως προς τα εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα και τη Ρωσία οι πολίτες

ceb4cf8dcf83cf80ceb9cf83cf84cebfceb9 cf89cf82 cf80cf81cebfcf82 cf84ceb1 ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9ceb1 cf80cebfcf85 ceadcf87cebfcf85cebd

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει αλλά πολλοί είναι οι πολίτες ανά τον κόσμο που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Αρκετοί μάλιστα όπως προκύπτει από μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή (15/1) στη δημοσιότητα εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι σε εκείνα που έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα ή στη Ρωσία σε σχέση με εκείνα στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov και δόθηκε κατ΄αποκλειστικότητα στο Reuters, διαπιστώνει ότι οι Βρετανοί και οι Δανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν όταν θα είναι διαθέσιμο σε εκείνους το εμβόλιο, ενώ οι πιο διστακτικοί είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 19.000 ανθρώπων.

Διαπίστωσε ακόμη ότι η προθυμία για εμβολιασμό βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες καθώς τα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει εταιρείες στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Γερμανία και στη Βρετανία αρχίζουν να διανέμονται και να χορηγούνται σε πολίτες χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Στη Βρετανία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 73% των πολιτών απάντησε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70%.

Στις ΗΠΑ ωστόσο μόλις λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα εμβολιάζονταν, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό σε γενικές γραμμές από τον Ιούλιο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Πολωνία και σχεδόν οι μισοί στη Γαλλία 37% και 48% αντίστοιχα- απάντησαν ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστούν.

5217978

Ας περιμένουμε να δούμε

Η εμπιστοσύνη των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια θα είναι ένας βασικός παράγοντας στις κυβερνητικές προσπάθειες να μειώσουν το ποσοστό των μολύνσεων στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2, που μέσα σε ένα χρόνο έχει μολύνει πάνω από 92 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1,98 εκατομμύρια θανάτους.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο από επιστήμονες που υποστηρίζουν τους εμβολιασμούς διαπίστωσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση πυροδοτούν την καχυποψία και κινδυνεύουν να ωθήσουν τα ποσοστά χορήγησης των εμβολίων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα απαιτούμενα για την προστασία των πληθυσμών από τη νόσο.

Η δημοσκόπηση αυτή της YouGov κατέληξε ότι, ενώ καθόλου αμελητέες μειονότητες σε πολλές χώρες απάντησαν ότι δεν θα εμβολιαστούν τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς που είπαν όχι εξηγούν ότι προτιμούν να περιμένουν και να δουν αν είναι ασφαλή τα εμβόλια και λίγοι είναι οι ορμώμενοι από παγιωμένες «αντιεμβολιαστικές» απόψεις.

5216026

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό του πληθυσμού που λέει ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστεί επειδή «αντιτίθεται στα εμβόλια εν γένει» ήταν το υψηλότερο (9%), αλλά πολύ μικρότερο από το ποσοστό εκείνων που απορρίπτουν ένα εμβόλιο για την COVID-19 συγκεκριμένα.

Με την παραγωγή και τις προμήθειες του εμβολίου να αυξάνονται, η δημοσκόπηση της YouGov διερεύνησε και τις απόψεις των ερωτηθέντων ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, μια πολιτική που τελεί υπό συζήτηση από κάποιες κυβερνήσεις για την ανοσοποίηση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται.

Μια τέτοια κίνηση εμφανίστηκε περισσότερο δημοφιλής στην Ινδία ( 77%) , την Ινδονησία (71%) και το Μεξικό (65%).

Οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι με το 40% να τάσσεται υπέρ και το 42% κατά, ενώ οι Αμερικανοί αντιτίθενται κατά 46% με μόλις το 29% να υποστηρίζει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *