ΕΔΑΔ: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ

ceb5ceb4ceb1ceb4 cf80ceb1cf81ceb1ceb2ceafceb1cf83ceb7 ceb1cebdceb8cf81cf89cf80ceafcebdcf89cebd ceb4ceb9cebaceb1ceb9cf89cebcceaccf84
facebookgchq

Η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών GCHQ παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα υποκλέπτοντας και συγκεντρώνοντας τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency – NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA «τραβούσαν» τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών από όλο τον κόσμο.

Ακτιβιστές για τις ατομικές ελευθερίες οδήγησαν την υπόθεση στο δικαστήριο υποστηρίζοντας πως οι μαζικές παρακολουθήσεις δεν ήταν ούτε απαραίτητες ούτε αναλογικές, και πως το σύστημα στερείτο σαφούς ορισμού και δικαστικής επίβλεψης.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε πως η μαζική παρακολούθηση ήταν κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και της είχε επιτρέψει να ξεσκεπάσει απειλές. Ουσιαστικά το Λονδίνο υποστήριξε πως έπρεπε να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να εντοπίσει απειλές.

Το δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο έκρινε σε μια υπόθεση γνωστή ως «Big Brother Watch and Others v. the United Kingdom» πως με τις μαζικές παρακολουθήσεις η Βρετανία παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό των επικοινωνιών ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το καθεστώς για την απόκτηση δεδομένων επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών παραβίασε επίσης τα δικαιώματα του Ανθρώπου, αποφάσισε το δικαστήριο, αν και είπε πως η μαζική παρακολούθηση αφ’ εαυτής δεν είναι παράνομη.

«Το δικαστήριο έλαβε υπόψη πως, λόγω του πλήθους των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη στη σύγχρονη κοινωνία, η λειτουργία ενός καθεστώτος μαζικής παρακολούθησης δεν παραβίασε αφ’ εαυτής τη Σύμβαση», ανέφερε το δικαστήριο.

«Ωστόσο, ένα τέτοιο καθεστώς πρέπει να υπόκειται σε ‘διασφαλίσεις από την αρχή έως το τέλος’», ανέφερε.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρξε παραβίαση δικαιωμάτων από τα αιτήματα συγκέντρωσης υλικού από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *