Εικονικό παιχνίδι στο δάσος του «Ονείρου Θερινής Νύχτας» από τη Royal Shakespeare Company

ΠΗΓΗ…

ceb5ceb9cebacebfcebdceb9cebacf8c cf80ceb1ceb9cf87cebdceafceb4ceb9 cf83cf84cebf ceb4ceaccf83cebfcf82 cf84cebfcf85 cebfcebdceb5ceaf
facebookRoyal Shakespeare Theatre

«Όνειρο» είναι ο τίτλος του εικονικού παιχνιδιού που σκηνοθετεί η Royal Shakespeare Company και το οποίο παίζεται ζωντανά έως τις 20 Μαρτίου μέσα σε έναν επτά επί επτά μέτρων κύβο στο Guildhall του Πόρτσμουθ.

Το «Όνειρο» παρακολουθεί τον Puck, το πονηρό πνεύμα από το «Όνειρο Θερινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, καθώς ξεκινά να ταξιδεύει μέσα σε ένα μαγικό δάσος. Διατίθεται livestreaming του έργου αλλά το κοινό δεν βλέπει τους ηθοποιούς ή τη σκηνή, αλλά τις κινήσεις τους –και ακούει τη φωνή τους– μέσω avatar στον εικονικό κόσμο.

Αυτό γίνεται εφικτό με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τη δημιουργία χαρακτήρων σε βιντεοπαιχνίδια ή ταινίες (όπως ο Γκόλουμ στην ταινία «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»).

Με τη βοήθεια ενός web player, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το πρότζεκτ, όσοι το παρακολουθούν μπορούν να χειρίζονται τον εικονικό κόσμο του «Ονείρου» μέσω του λάπτοπ τους, του έξυπνου κινητού τους ή του τάμπλετ τους.

Ο ψηφιακός κόσμος σχεδιάστηκε από το λονδρέζικο στούντιο Marshmallow Laser Feast (MLF), το οποίο χρησιμοποίησε την ίδια μηχανή παιχνιδιού που χρησιμοποιείται στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Fortnite. Για το εικονικό δάσος, το στούντιο MLF συνεργάστηκε με τη συγγραφέα του «Ονείρου» Pippa Hill ώστε να ενσωματώσουν τη χλωρίδα η οποία αναφέρεται στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ και η οποία υπήρχε στα δάση της Αγγλίας την εποχή που γράφτηκε.

«Αντί να παρουσιάσουμε την παραδοσιακή βικτωριανή εικονογράφηση κόσμου νεράιδων με την οποία συχνά απεικονίζεται το “Όνειρο Θερινής Νύχτας”, σκεφτήκαμε: ας εστιάσουμε στα θαύματα του φυσικού κόσμου και στη μαγεία του» εξήγησε, μιλώντας στο Dezeen, ο Robin McNicholas, ο ιδρυτής του MLF.

Αν και όλος ο κόσμος του «Ονείρου» είναι προσχεδιασμένος, ο τρόπος με τον οποίο κινούνται και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους οι χαρακτήρες καθορίζεται από τους ηθοποιούς.

Ειδικές κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις τους και τις εκφράσεις τους ενώ μεγάλες LED οθόνες οι οποίες τους περιβάλλουν τους βοηθούν να φαντάζονται πού ακριβώς στον εικονικό κόσμο είναι το avatar τους.

Σε σημεία-κλειδιά, οι ηθοποιοί μπορούν με τις κινήσεις και χειρονομίες τους να χειρίζονται το σάουντρακ του «Ονείρου», το οποίο ηχογραφήθηκε με τη Philharmonia Orchestra του Λονδίνου.

Οι viewers έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο έργο ως πυγολαμπίδες τις οποίες μπορούν να ελέγχουν με ποντίκι, trackpad ή οθόνη αφής· οι πυγολαμπίδες εμφανίζονται τόσο στις οθόνες των viewers όσο και στις μεγάλες LED οθόνες που περιβάλλουν τους ηθοποιούς.

ΠΗΓΗ