Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τον ανασχεδιασμό

ceb5cebaceb8ceb5cf83ceb9ceb1cebacf8c cebaceadcebdcf84cf81cebf ceb8ceb5cf83cf83ceb1cebbcebfcebdceafcebaceb7cf82 cf80cf81ceaccf83
facebookekthesiako kentro thessaloniki

Το δρόμο για τον ανασχεδιασμό του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης «άνοιξε» το Συμβούλιο της Επιρκατείας, κρίνοντας νόμιμο και συνταγματικό το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά:

  1. την έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
  2. τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης,
  3. την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και
  4. την έγκριση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) αυτού.

Με το σχέδιο διατάγματος επιχειρείται να επιλυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα και τα προβλήματα δόμησης της έκτασης του Εκθεσιακού Κέντρου της συμπρωτεύουσας που εκκρεμούν εδώ και 67 χρόνια, με αποτέλεσμα έως σήμερα να μην είναι σαφές το καθεστώς δόμησης στην εν λόγω έκταση, ούτε η ρυμοτομία, ούτε οι όροι δόμησης, έτσι ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ-HELEXPO και να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΣτΕ «ο ανασχεδιασμός των εγκαταστάσεων στην υφισταμένη θέση θεωρείται ως μόνη εφικτή, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λύση λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα και οικονομική αβεβαιότητα στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με τη μετεγκατάσταση σε θέση εκτός πόλης, η οποία μόνο ως μακροπρόθεσμο και διαφορετικής στόχευσης σχέδιο μπορεί να ιδωθεί». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ο ανασχεδιασμός του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποτελεί μοναδική επιλογή».

Σήμερα στο χώρο υπάρχουν 38 κτίρια. Είκοσι τρία φιλοξενούν εκθεσιακές χρήσεις, εκ των οποίων τα 17 είναι εκθεσιακά περίπτερα, ενώ 6 είναι μεμονωμένα –αυτόνομα κτίρια εκθετών των 50 έως 260 τ.μ. Τρία κτίρια έχουν συνεδριακές χρήσεις, 5 λειτουργούν ως καταστήματα-γραφεία, ένα ως Μουσείο, ένα ως αθλητικό κέντρο, 7 φιλοξενούν συμπληρωματικές χρήσεις και ο Πύργος του ΟΤΕ, κ.λπ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ αριθμ. 38/2021 γνωμοδότησή του έκρινε ότι το σχέδιο διατάγματος είναι σύμφωνο με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς οι ρυθμίσεις του «συνιστούν βελτίωση του οικιστικού, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή και στην πόλη της Θεσσαλονίκης εν γένει».

Επιπλέον, κρίθηκε νόμιμη η διάταξη που προβλέπει συντελεστή δόμησης μικρότερο του 0,6, όπως και μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης 45% στην συνολική επιφάνεια του οικοδομικού τετραγώνου. Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας ξεκαθαρίζουν ότι η συνολική δόμηση της έκτασης «δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 96.000 τ.μ., με εξαίρεση τη δομή του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Τότε θα έχουμε 75-80% πλήρως εμβολιασμένων -Τι ποσοστό ανοσίας υπάρχει;

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *