Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Η Τουρκία θα έχει ρόλο στο Αφγανιστάν – Τι είπε για την Ελλάδα

ceb5cebacf80cf81cf8ccf83cf89cf80cebfcf82 cf84ceb1cebbceb9cebccf80ceaccebd cf83cf84cebf mega ceb7 cf84cebfcf85cf81cebaceafceb1 ceb8ceb1
facebookekproswpos taliban

Ο Δρ Σουχάιλ Σαχίν υποστήριξε πως στην επόμενη ημέρα του Αφγανιστάν, υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, θα υπάρξει ρόλος τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κίνα ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και συμμετοχή των ΗΠΑ στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.

Την επιθυμία των Ταλιμπάν για μια ελεύθερη χώρα, χωρίς την ανάγκη εμπλοκής καμίας ξένης δύναμης, και υπό μια ισλαμική κυβέρνηση, διατράνωσε ο εκπρόσωπός τους Δρ Σουχάιλ Σαχίν, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο Mega. Ο Σαχίν εξηγεί πως οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί για την πάταξη της καλλιέργειας παπαρούνας και διακίνησης ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρθηκε στον πιθανό ρόλο που θα έχει η Τουρκία στην επόμενη ημέρα.

Επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως οι Ταλιμπάν έχουν την πρόθεση να δώσουν αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις, ενώ δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιαδήποτε χώρα δείξει ενδιαφέρον, αναφορικά με την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ποιο είναι λοιπόν το όραμα των Ταλιμπάν; Πως σκοπεύετε να κυβερνήσετε;

Στο Αφγανιστάν υπάρχει σαφώς καλλιέργεια παπαρούνας και έχουμε δεσμευτεί να την παύσουμε, ωστόσο υπάρχει ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μας βοηθήσει και να δημιουργήσει υποκατάστατα καλλιεργειών για τους αγρότες.

Θεωρείτε πιθανό η Κίνα η Τουρκία και το Κατάρ να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν;

Βεβαίως, σίγουρα! Σαφώς και θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύγκρουση στη χώρα μας, δεν θα συμμετέχουν.

Αν για παράδειγμα οι Αμερικανοί εκκενώσουν τη χώρα μετά από 20 χρόνια, με χρονικό ορίζοντα την 31η Αυγούστου, αλλά υπάρξουν πολίτες άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουνε μείνει πίσω, τι θα συμβεί σε αυτούς;

Έχουμε ανακοινώσει ότι όσοι συνεργάζονται με τις ξένες δυνάμεις, τόσο οι ζωές τους όσο και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις περιουσίες τους και θα μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, ενώ θα μπορέσουν να συνεισφέρουν με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προωθεί το γεγονός ότι έχει υπάρξει μία σειρά από επικοινωνίες, τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες όσο και με ηγέτες άλλων χωρών. Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης;

Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας.

Θα δεχόσασταν μία ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν στο μέλλον, ενδεχομένως και με την συμμετοχή στελεχών, είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα;

Ο λαός του Αφγανιστάν θέλει την ελευθερία του. Έχουμε τον έλεγχο σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Τι ουσιαστικά έχει αλλάξει στο καθεστώς των Ταλιμπάν, αν κάνουμε μία αναδρομή 20 χρόνια πριν;

Σε ότι αφορά τα πιστεύω μας και τους κανόνες μας, αυτά παραμένουν τα ίδια. Επιθυμούμε μία ανεξάρτητη χώρα. Θέλουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στην εξουσία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει ξανά ο φάκελος «προέλευση Κορονοϊού» – Επιμένει η πανδημία, ανησυχία στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *