Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα – Πότε και ποιοι έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν

ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9cebf cebacebfcf81cebfcebdcebfcf8acebfcf8d cf84cebf cf87cf81cebfcebdcebfceb4ceb9ceacceb3cf81ceb1cebccebcceb1

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέλυσαν τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τις λεπτομέρειες επί του χρονοδιαγράμματος των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη 9.750 δόσεων.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Αντίστοιχα, στις 28 Δεκεμβρίου, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας.

Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, δεν σημαίνε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Ναι στην αισιοδοξία, όχι στον εφησυχασμό», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Eμβόλιο Pfizer: «Πράσινο» φως από την Κομισιόν

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *