Εμβόλιο AstraZeneza : Η Ιταλία εντόπισε 29 εκατομμύρια “κρυμμένες” δόσεις – Για πού προορίζονταν

ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9cebf astrazeneza ceb7 ceb9cf84ceb1cebbceafceb1 ceb5cebdcf84cf8ccf80ceb9cf83ceb5 29 ceb5cebaceb1cf84cebfcebccebc
facebookastra

Σε μία πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν οι ιταλικές Αρχές, την ώρα μάλιστα που φουντώνει ο «πόλεμος» των εμβολίων στην Ε.Ε με φόντο τον αγγλο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό που φέρεται να αθέτησε τις υποχρεώσεις του προς τις Βρυξέλλες.

Οι ιταλικές Αρχές ανακάλυψαν 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας στη χώρα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της πολυεθνικής Catalent στο Ανάνι, νότια της Ρώμης, εκεί όπου είχαν αποθηκευτεί χιλιάδες δόσεις του εμβολίου με προορισμό της Αυστραλία που τελικά δεν εξήχθησαν ποτέ με εντολή του Μάριο Ντράγκι. Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία είχε αποκλείσει 250.000 δόσεις που βρέθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις της εταιρείας και προορίζονταν για την Αυστραλία. Έκτοτε, η AstraZeneca δεν υπέβαλε νέο αίτημα εξαγωγής.

[embedded content]

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ποσότητες που προέρχονταν από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Halix της Ολλανδίας ήταν πολύ μεγαλύτερες και είχαν προορισμό τη Βρετανία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με εντολή της Κομισόν οι ιταλικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στις εγκαταστάσεις του κολοσσού όπου εμφιαλώνεται το εμβόλιο της AstraZeneca, οπου και εντοπίστηκαν 29 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες για αποστολή. Την εντολή έδωσε ο ίδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν που θέλησε να διαπιστώσει για που προορίζεται η ποσότητα-«μαμούθ».

Μετά την ανακάλυψη των “κρυφών” εμβολίων ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου- οπως αναφέρει το δημοσίευμα- για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Οι Βρυξέλλες προγραμματίζουν μπλόκο στις εξαγωγές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επεκτείνει το δικαίωμα διακοπής των εξαγωγών σε χώρες που αρνούνται να μοιραστούν μέρος της δικής τους παραγωγής για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

[embedded content]

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, την επέκταση του κανονισμού ελέγχου των εξαγωγών βάσει «αμοιβαιότητας» και «αναλογικότητας», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αποκλειστούν όχι μόνο σε χώρες που δεν εξάγουν δόσεις πίσω στις Βρυξέλλες, αλλά και σε εκείνες που κατάφεραν να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την ΕΕ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *