Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: 12,5 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν προς το τέλος του χρόνου στην ΕΕ

ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9cebf pfizer biontech 125 ceb5cebaceb1cf84cebfcebccebccf8dcf81ceb9ceb1 ceb4cf8ccf83ceb5ceb9cf82 ceb8ceb1 cf80ceb1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου το εμβόλιο του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer – BioNTech, μετά τη θετική γνωμάτευση που έδωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγες ώρες αργότερα έρχεται νέα εξέλιξη όσον αφορά την υπόθεση, καθώς οι δύο εταιρείες θα αποστείλουν 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους κατά της Covid-19 στην Ε.Ε. προς το τέλος του χρόνου, όπως έκανε γνωστό σήμερα (22/12) η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης που χρειάζονται δόσεις του εμβολίου θα τις έχουν εντός πέντε ημερών, δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της εταιρείας, Σον Μάρετ, καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν για να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις. Πρόκειται για περισσότερο από το ήμισυ των δόσεων που αναμένεται να αποσταλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πριν από το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

Καθώς απαιτούνται δύο δόσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι αρχικές παραδόσεις στην Ε.Ε. θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 6,25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η BionTech σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου τον Φεβρουάριο στο νέο εργοστάσιό της στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, ανακοίνωσε παράλληλα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ζιρκ Πέτινγκ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Η μονάδα, η οποία αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχει ικανότητα ετήσιας παραγωγής μέχρι 750 εκατομμυρίων δόσεων.

«Σε έξι εβδομάδες θα μπορεί να καλύπτει και τη μετάλλαξη αν χρειαστεί»

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία μαζί με την Pfizer έχει αναπτύξει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δηλώνει σίγουρη πως το νέο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στο νέο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία και προκάλεσε ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο επιπλέον έρευνα θα πρέπει να γίνει, δήλωσε ο επικεφαλής της την Τρίτη.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν το εμβόλιό μας είναι επίσης ικανό να μας προστατεύσει από το νέο στέλεχος», είπε ο Ουγκούρ Σαχίν σε μια συνέντευξη Τύπου. «Αλλά επιστημονικά είναι πολύ πιθανό ότι το εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει και τα νέα στελέχη του ιού».

«Αν χρειαστεί να κάνουμε αλλαγές στο εμβόλιο για το νέο στέλεχος θα χρειαστούμε δύο εβδομάδες για τα νέα δεδομένα. Αν χρειαστεί να προσαρμοστεί το εμβόλιο για το νέο στέλεχος, η εταιρεία θα μπορεί να το κάνει σε έξι εβδομάδες», είπε ο Ουγκούρ.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη», εξήγησε.

AP 20357224800453

Πάντως οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών θα πρέπει να εγκρίνουν τις αλλαγές προτού χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο. Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech έχει πάρει έγκριση για χρήση σε περισσότερες από 45 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Άλλωστε, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna.

H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο νέος κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί και πριν και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι για την σημασία αυτής της τελευταίας μετάλλαξης του κορονοϊού, που προβλήθηκε από το Λονδίνο ως εξήγηση της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα, εκτόξευση που συνέπεσε με την χαλάρωση της τήρησης μέτρων από τους Βρετανούς εν όψει των Χριστουγέννων.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *