«Εμφύλιος» στη Google: Γιατί φεύγουν κορυφαίοι ερευνητές

ceb5cebccf86cf8dcebbceb9cebfcf82 cf83cf84ceb7 google ceb3ceb9ceb1cf84ceaf cf86ceb5cf8dceb3cebfcf85cebd cebacebfcf81cf85cf86ceb1
facebookgoogle

Ο Σάμι Μπέντζιο, research manager της Google ανακοίνωσε την Τρίτη πως παραιτείται, σύμφωνα με εσωτερικό email που είδε το Reuters, σε ένα νέο πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό μετά τις αποπομπές συναδέλφων του που αμφισβήτησαν πρακτικές αξιολόγησης επιστημονικών άρθρων και συμπεριληπτικότητας.

Αν και τουλάχιστον δύο μηχανικοί της Google είχαν παραιτηθεί νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή της ερευνήτριας τεχνητής νοημοσύνης, Τίμνιτ Γκέμπρου, ο Μπέντζιο είναι ο πλέον υψηλόβαθμος εργαζόμενος που αποχωρεί, τονίσει το Reuters.

Η Google επιβεβαίωσε την παραίτηση του Μπέντζιο και το email του. Ο ίδιος δεν απάντησε σε ερωτήματα. Την είδηση είχε αναφέρει νωρίτερα το Bloomberg.

Διακεκριμένος επιστήμονας στη Google, ο Μπέντζιο πέρασε περίπου 14 χρόνια στην εταιρεία και ήταν ένας από τους πρώτους εργαζομένους που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γνωστό ως Google Brain, το οποίο εξέλιξε αλγορίθμους κρίσιμους για τη λειτουργία διαφόρων σύγχρονων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Άντριου Νγκ, παλιό μέλος του Brain που πλέον είναι στη Landing AI, είπε πως ο Μπέντζιο είχε ουσιώδη ρόλο στο να προωθήσει την τεχνολογία και ηθική τεχνητής νοημοσύνης. Ένα άλλο από τα ιδρυτικά στελέχη, ο Τζεφ Ντιν, πλέον επιβλέπει χιλιάδες ερευνητές της Google.

H Σάρα Χούκερ, ερευνήτρια του Google Brain, περιέγραψε σε ένα tweet την αποχώρηση του Μπέντζιο ως «μεγάλη απώλεια» για τη Google.

Σε εσωτερικό email που έστειλε ο Μπέντζιο, είπε ότι αποφάσισε να φύγει από τη Google για να κυνηγήσει «άλλες συναρπαστικές ευκαιρίες» και ότι η τελευταία του ημέρα θα ήταν η 28η Απριλίου.

Η Google απέπεμψε την ερευνήτρια Μάργκαρετ Μίτσελ τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας πως είχε μεταφέρει εκτός εταιρείας ηλεκτρονικά αρχεία. Είχε αποπέμψει την έτερη ερευνήτρια, Γκέμπρου, τον Δεκέμβριο, αφού απείλησε να παραιτηθεί αντί να αποσύρει ένα επιστημονικό άρθρο.

Η Μίτσελ έχει πει πως προσπάθησε να «εκφράσει προβληματισμούς για την ισότητα φύλων και φυλών και να μιλήσει για την προβληματική αποπομπή της Γκέμπρου». Η Γκέμπρου, από πλευράς της, είχε πει πως η εταιρεία ήθελε να καταπνίξει την κριτική που ασκούσε στα προϊόντα της και τις προσπάθειές της να αυξήσει τη συμπεριληπτικότητα του έμψυχου δυναμικού της. Η Google απάντησε ότι αποδέχτηκε την προσφορά της να παραιτηθεί.

Ο Μπέντζιο εκφράστηκε υπέρ των δύο ερευνητριών, που ήταν από κοινού επικεφαλής περίπου 12 ατόμων που ασχολούνταν με θέματα ηθικής σε σχέση με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Δεκέμβριο ο Μπέντζιο έγραψε στο Facebook πως είχε εκπλαγεί που η Γκέμπρου απομακρύνθηκε από την εταιρεία χωρίς να ερωτηθεί ο ίδιος, που ήταν μάνατζέρ της.

Αν και δεν αναφέρθηκε στις απολύσεις στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, άνθρωποι ενήμεροι για το ζήτημα είπαν πως επηρέασαν την απόφασή του να φύγει.

Η Google πρόσφατα έδωσε την επίβλεψη της ομάδας ηθικής ΑΙ από τον Μπέντζιο στην αντιπρόεδρο Μάριαν Κρόουακ.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test στα φαρμακεία – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες – Τι πρέπει να κάνετε

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *