Επέτειος 1821: Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την εθνική επέτειο με μουσικό αφιέρωμα παραδοσιακών ήχων

ΠΗΓΗ…

ceb5cf80ceadcf84ceb5ceb9cebfcf82 1821 ceb7 cf80ceb5cf81ceb9cf86ceadcf81ceb5ceb9ceb1 ceb1cf84cf84ceb9cebaceaecf82 cf84ceb9cebcceac cf84
facebookperifereia attikis

Με συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών, από κορυφαίους δεξιοτέχνες του είδους, η Περιφέρεια Αττικής τιμά την Εθνική Επέτειο και τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία με τη μεγάλη εκδήλωση «Σε ήχο Ελληνικό!..», που θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 25 Μαρτίου ώρα 13.00, από το κανάλι της, στο Youtube και τη σελίδα της στο Facebook.

Πρόκειται για ένα εορταστικό αφιέρωμα με αντιπροσωπευτικά τραγούδια και σκοπούς από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, τον Μοριά και τη Μακεδονία, που προβάλλουν τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής στον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων. Ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια, που λειτούργησαν ως ισχυρά σύμβολα και σημεία αναφοράς για την εθνική ταυτότητα και τη συλλογική μνήμη και που εξακολουθούν να συγκινούν και να εμπνέουν τους Νεοέλληνες.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας, καλύπτει η κορυφαία παρουσία του «πατριάρχη» του ελληνικού κλαρίνου Πετρο-Λουκά Χαλκιά με τον σταθερό συνεργάτη του στο τραγούδι Αντώνη Κυρίτση και τους μουσικούς Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο) και Πέτρο Παπαγεωργίου (ντέφι).

Στο δεύτερο μέρος, συμμετέχει η κομπανία του εξαιρετικού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Δημήτρη Κώτσικα, με τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο και τους μουσικούς Γιώργο Κώτσικα (βιολί), Νικόλα Αγγελόπουλο (λαούτο), Μάρκο Τζιούκαλια (τρομπέτα), Γιάννη Αρβανιτάκη και Γιώργο Τσίγγανα (τρομπόνι) και Πέτρο Παπαγεωργίου (κρουστά).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής τιμά την εθνική επέτειο και μουσικά, μέσα από τους παραδοσιακούς μουσικούς ήχους απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εμβληματικούς καλλιτέχνες του δημοτικού μας ήχου για την παρουσία τους αυτή την ιερή ημέρα. Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να τιμήσουμε την επέτειο όπως θα θέλαμε, ωστόσο μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υλοποιήσουμε το εορταστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με άξονες την ιστορία, την παιδεία, την ψυχαγωγία και την επιστήμη».

ΠΗΓΗ