Επίσκεψη Δένδια στην Ιαπωνία: Έμφαση στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου

ceb5cf80ceafcf83cebaceb5cf88ceb7 ceb4ceadcebdceb4ceb9ceb1 cf83cf84ceb7cebd ceb9ceb1cf80cf89cebdceafceb1 ceadcebccf86ceb1cf83ceb7 cf83
facebookdendias

Στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα δοθεί έμφαση στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ιαπωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (12-13 Απριλίου) στο Τόκιο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαγιάσι Γιοσιμάσα (Hayasi Yoshimasa), τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Ελλάδας, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην ΥΠΕΞ, Τάρο Κόνο, καθώς και μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι επαφές αναμένεται να εστιάσουν στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Όπως σημειώνουν, η Ιαπωνία είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα, η οποία στηρίζει την οικονομία της στο θαλάσσιο εμπόριο (εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας, εξαγωγές τελικά προϊόντα).

Στο επίκεντρο των εξελίξεων, όπως αναφέρουν, αναμένεται να βρεθεί, επίσης, η Ουκρανία, καθώς η Ιαπωνία έχει ταυτιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G-7 όσον αφορά τη ρωσική εισβολή, έχοντας επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχοντας -ουσιαστικά- διαρρήξει τις σχέσεις της με αυτήν τη χώρα. Προσθέτουν πως η Ιαπωνία, λαμβάνοντας από την αρχή της κρίσης σαφή στάση στο Ουκρανικό, ουσιαστικά τερμάτισε την παράδοση δεκαετιών εσωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική και αναλαμβάνει -πλέον- ενεργότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Σημειώνεται, ότι ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην ημερήσια διάταξη των επαφών του κ. Δένδια αναμένεται να τεθεί και η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας.

Η Ιαπωνία έχει υποβάλει υποψηφιότητα για θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2023-24 και στηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Ακόμη, θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού και αναμένεται να υπογραφεί σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα της Ελλάδας προς τις αναδυόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τη χώρα μας, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης:

Η αποτίμηση της επίσκεψης της Νούλαντ στην Αθήνα και την Άγκυρα

Δένδιας: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.