Επιμένει για τους S-400 η Άγκυρα, πετάει το μπαλάκι στις ΗΠΑ

ceb5cf80ceb9cebcceadcebdceb5ceb9 ceb3ceb9ceb1 cf84cebfcf85cf82 s 400 ceb7 ceacceb3cebacf85cf81ceb1 cf80ceb5cf84ceacceb5ceb9 cf84cebf cebc
AP 577993026979

«Πολύ προβληματικό» θα ήταν για την Τουρκία να υποχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές χθες, Τετάρτη, στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον περασμένο μήνα κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, χώρας συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, και σε τρεις άλλους εργαζομένους της, μετά την απόκτηση των S-400.

«Είναι πολύ προβληματικό το να υπαναχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει. Καλούμε (τις Ηνωμένες Πολιτείες) να πάρουν αποστάσεις από τη γλώσσα των απειλών, όπως οι κυρώσεις» δήλωσε ο Ακάρ.

«Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο».

Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικου πολεμικού αεροπλάνου F-35 εκτιμώντας πως οι S-400 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του.

Ο Ακάρ δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι «η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί» και πρόσθεσε πως είναι «αισιόδοξος» για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: