Επιστολή ευρωβουλευτών στην Κομισιόν: Οι θεραπείες μεταστροφής συνιστούν βασανιστήριο

ceb5cf80ceb9cf83cf84cebfcebbceae ceb5cf85cf81cf89ceb2cebfcf85cebbceb5cf85cf84cf8ecebd cf83cf84ceb7cebd cebacebfcebcceb9cf83ceb9cf8c
ImgSrc 23

Ανοιχτή επιστολή με σκοπό να μπει τέλος στις εγκληματικές θεραπείες μεταστροφής σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν 60 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ως θεραπεία μεταστροφής εννοούμε κάθε είδους προσπάθεια από επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας, πνευματικούς και θρησκευτικούς καθοδηγητές, να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου ατόμων κάθε ηλικίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών).

Οι θεραπείες μεταστροφής μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ψυχοθεραπεία-ψυχανάλυση, ψυχιατρική εκτίμηση, ψυχιατρική αγωγή, άλλη φαρμακευτική ή και ορμονική αγωγή, μέχρι συμπεριφορικές τεχνικές και σωματική βία. Οι συνέπειές της περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αυτοκτονικότητα, αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, αυτοτραυματικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν μέτρα για να τερματίσουν αυτή την πρακτική μια για πάντα στην Ευρώπη.

Συνιστούν βασανιστήριο

Η επιστολή ξεκίνησε από τη Διακομματική Ομάδα του Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ, με τον τίτλο: «Οι θεραπείες μετατροφής συνιστούν βασανιστήριο».

Στο εσωτερικό της, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου εξηγούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να χαρακτηριστεί η πρακτική αυτή, εκτός από «σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που επιδιώκει να παρέμβει σε κάτι που δεν χρειάζεται να διορθωθεί – τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή/και την έκφραση φύλου ενός ατόμου. Αποτελεί μια πρακτική διάκρισης που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων και η οποία προκαλεί σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά βάσανα στα θύματά της».

Πού έχει απαγορευτεί

Όλοι οι σημαντικοί επιστημονικοί φορείς έχουν απορρίψει τις πρακτικές εδώ και δεκαετίες με τον ΟΗΕ να έχει ζητήσει επίσης την απαγόρευση τους. Ωστόσο, μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες – η Αλβανία, η Μάλτα και η Γερμανία – το έχουν κάνει πράξη.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανοίξει ο διάλογος για τις θεραπείες μεταστροφής. Όμως οι θεραπείες αυτές γίνονται και στη χώρα μας, ΚΑΙ από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και συχνά στοχεύουν σε ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά. Πολλές φορές παρουσιάζονται ως θεραπείες άλλων ψυχικών δυσκολιών, ως θεραπείες με την άδεια των θεραπευόμενων ατόμων ή των γονιών τους, και ως επίλυση “μπερδέματος” των ατόμων σε νεαρές ηλικίες.

Κάθε πρακτική με αντίστοιχη στόχευση είναι αντιεπιστημονική και συνιστά απάνθρωπη μεταχείριση. Η τυχόν επιθυμία του θεραπευόμενου ατόμου (ή του γονέα του) να “αλλάξει”, δεν αναιρεί την αντιεπιστημονικότητα και την παραβιαστικότητά της.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλείς συμπεριληπτικές και καταφατικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, και η διερεύνηση των ταυτοτήτων τους, αν το επιθυμούν, οφείλει να γίνεται σε ασφαλές πλαίσιο που δεν στοχεύει στην αλλαγή του (όποιου) αυτοπροσδιορισμού τους.

Το Orlando LGBT+ αποφάσισε να ανοίξει τον διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα, μέσα από μία μακροπρόθεσμη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο: Η Ταυτότητά μου Δεν Θέλει Αλλαγή.

Επιπλέον, καλεί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φορείς εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε έναν ανοιχτό διάλογο για τις θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *