Επιτάφιος Θρήνος: Κατάνυξη σε όλη τη χώρα – Τηρήθηκαν τα μέτρα στους περισσότερους Ναούς

ceb5cf80ceb9cf84ceaccf86ceb9cebfcf82 ceb8cf81ceaecebdcebfcf82 cebaceb1cf84ceaccebdcf85cebeceb7 cf83ceb5 cf8ccebbceb7 cf84ceb7 cf87cf8e

Μεγάλη Παρασκευή: Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στους Ορθόδοξους Ναούς της Ελλάδας. Στη Μητρόπολη Αθηνών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο παρεκκλήσι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου μαζί με τον γιο του ο Πρωθυπουργός.

Ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία ήταν η σημερινή, όπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Σε όλη τη χώρα από το πρωί τελέστηκαν στους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, η Αποκαθήλωση και η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου. Έστω και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, με αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό όπως διπλές μάσκες, αποστάσεις και περιφορά σε πολύ μικρότερο εύρος στους περίβολους των εκκλησιών.

Όλα αυτά δεν μπορούσαν, ωστόσο, να διαταράξουν το κλίμα κατάνυξης που επικράτησε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του πλανήτη. Οι πιστοί στις περισσότερες των περιπτώσεων τήρησαν τα μέτρα, έδειξαν σεβασμό τόσο στην υγειονομική κατάσταση που παραμένει δύσκολη όσο και στην ημέρα, δείχνοντας τον δρόμο προς την… Ανάσταση που ακολουθεί.

Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Το «παρών» έδωσαν και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, όπως και αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο αριθμός των πιστών ήταν αυτός που προέβλεπαν τα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον γιο του, Κωνσταντίνο, παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, παρεκκλήσιο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο».

Εικόνες κατάνυξης και συγκίνησης καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, με τους πιστούς να ακολουθούν τη σιωπηλή πομπή την ώρα της περιφοράς και να περνούν κάτω από τον Επιτάφιο σε εξωτερικούς χώρους, όπως προστάζουν τα υγειονομικά μέτρα.

Η ακολουθία του Επιταφίου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών

Περιφορά Επιταφίου στον Άγιο Ελευθέριο στα Πατήσια

Περιφορά Επιταφίου στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

Τα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής

O Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω…» – Η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Χριστού και ο Επιτάφιος

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *