Επτά αμερικανικές οργανώσεις λένε «όχι» στον Ερντογάν για τα F-16 – Μπαράζ επιστολών στο Κογκρέσο

ceb5cf80cf84ceac ceb1cebcceb5cf81ceb9cebaceb1cebdceb9cebaceadcf82 cebfcf81ceb3ceb1cebdcf8ecf83ceb5ceb9cf82 cebbceadcebdceb5 cf8c
facebookF16

Επτά αμερικανικές οργανώσεις ζητούν να μην προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και για την πώληση νέων.

Με επιστολές που απευθύνουν στους επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επτά αμερικανικές οργανώσεις (Ελλήνων, Εβραίων, Κυπρίων, Κούρδων, Αρμενίων κ.ά.) ζητούν να μην προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ και για την πώληση νέων.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει ζητήσει από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να δουν θετικά την προοπτική αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16, ενώ και η Άγκυρα από την πλευρά της έχει επιδοθεί σε λόμπιγνκ με στόχο να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου όχι μόνο να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων F-16, αλλά και στην πώληση δεκάδων νέων τέτοιου τύπου μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται ο Εντι Ζεμενίδης και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ενώ πιο συγκεκριμένα οι οργανώσεις που απέστειλαν τις σχετικές επιστολές είναι οι εξής:Hellenic American Leadership Council – HALC, American Jewish Committee – AJC, International Coordinating Committee –, Justice for Cyprus (PSEKA), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Middle East Forum και In Defense of Christians

Οι σχετικές επιστολές απευθύνονται στους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ, Τζέιμς Ρις, Τζακ Ριντ και Τζιμ Ίνχοφ, και στους βουλευτές Γκρέγκορι Μικς, Μάικλ ΜακΚόλ, Ανταμ Σμιθ και Μάικ Ρότζερς.

Οι επτά οργανώσεις υποστηρίζουν πως η συμφωνία για τα F-16 δεν πρέπει να προχωρήσει καθώς η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία κίνηση που να αλλάζει όλα εκείνα που είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής CAATSA.

«Η Τουρκία παραμένει αμετανόητη»

«Παρά τις κυρώσεις και την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία παραμένει αμετανόητη ως προς την κατάσταση που οδήγησε σε αυτές τις κυρώσεις – την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400», σημειώνει στην επιστολή του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικής κατασκευής F-16 εναντίον της Ελλάδας που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Με ανησυχητική συχνότητα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με αμερικανικής κατασκευής F-16, προβαίνοντας σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και σε παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», συνεχίζει ο Έντι Ζεμενίδης, στην επιστολή του εκ μέρους του HALC, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνολικά 168 τουρκικές παραβιάσεις και τις 42 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν μέσα σε μια ημέρα, στις 27 Απριλίου.

«Η Τουρκία ρισκάρει κατά τρόπο απερίσκεπτο να προκαλέσει έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ο οποίος από την πλευρά του στέλνει παράλληλα και το μήνυμα πως ενδεχόμενες νέες πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσουν τα συμφέροντα που το ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αναγνωρίσει και θεμελιώσει μέσω του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act του 2019 and the US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act του 2022.

«Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης των εν λόγω μαχητικών στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο αμερικανικών F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο» ενώ παράλληλα υπάρχουν και ανησυχίες γύρω από την προοπτική της «συνύπαρξης» των F-16 με τους ρωσικούς S-400, σημειώνει στη δική της επιστολή η Τζούλι Ρέιμαν της American Jewish Committee.

«Εάν η Τουρκία είχε αλλάξει τη συμπεριφορά της ανταποκρινόμενη στις συνέπειες που αντιμετώπισε έπειτα από την αγορά των ρωσικών S-400, ίσως να μπορούσαμε να καταλάβουμε αυτό που μοιάζει με αλλαγή πολιτικής από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Τουρκία ωστόσο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά της έγινε ακόμη χειρότερη», σημειώνει στη δική του επιστολή ο πρόεδρος της International Coordinating Committee Justice for Cyprus, Φίλιπ Κρίστοφερ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τις τελευταίες εξελίξεις και στο Κυπριακό, όπου η Τουρκία υπονομεύει πλέον και την αμερικανική πολιτική για την επανένωση του νησιού.

«Η Άγκυρα απειλεί εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες»

«Η Τουρκία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι χρησιμοποιεί όπλα αμερικανικής κατασκευής για να απειλεί εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες όπως είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία… Στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο τουρκικός στρατός έχει παραβιάσει τα σύνορα ιδρύοντας μόνιμες στρατιωτικές βάσεις και φυλάκια. Σας προτρέπω να εξετάσετε τον μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού εγκρίνετε οποιαδήποτε πώληση όπλων.

Σας ενθαρρύνω να θέσετε αυστηρές προϋποθέσεις για τέτοιες συμφωνίες, όπως την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του Οσμάν Καβαλά και άλλων που βρίσκονται στη φυλακή σήμερα. Σας προτρέπω να διασφαλίσετε ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να επεκτείνει τα σύνορά της στη βορειοανατολική Συρία και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Οι ενέργειές της δεν έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να την επιβραβεύουν με αμερικανικά όπλα», γράφει στη δική του επιστολή ο Diliman Abdulkader, πρόεδρος της οργάνωσης American Friends of Kurdistan.

«Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα οπλικά της συστήματα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον χριστιανών και άλλων εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και την ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει από την πλευρά του ο Richard Ghazal της οργάνωσης In Defense of Christians.

«Η Τουρκία έχει γίνει ένα αυταρχικό κράτος με έντονες συμπάθειες προς τους ισλαμιστές, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Η συμπάθειά του για τον ισλαμισμό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι πλέον ένας από τους πιο επικίνδυνους παγκοσμίως προαγωγούς μιας τοξικής ισλαμιστικής ιδεολογίας», γράφει ο Clifford V. Smith του Middle East Forum, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη.

«Ζητάμε να διασφαλίσετε ότι οποιαδήποτε αμερικανική πώληση όπλων στην Άγκυρα θα συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα των ΗΠΑ εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων, Κυπρίων, Κούρδων ή αμάχων εντός των τουρκικών συνόρων», σημειώνει από την πλευρά του ο Aram Hamparian της Armenian National Committee of America.

Διαβάστε επίσης:

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η αναβάθμιση(;) των τουρκικών F16

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.