Εύβοια: Πώς η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τους «βομβιστές των ΑΤΜ»

ceb5cf8dceb2cebfceb9ceb1 cf80cf8ecf82 ceb7 ceb5cebb ceb1cf83 cf83cf85cebdceadcebbceb1ceb2ceb5 cf84cebfcf85cf82 ceb2cebfcebcceb2
facebookvomvistes atm

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν οι περιβόητοι «βομβιστές των ΑΤΜ», οι οποίοι θησαύριζαν χτυπώντας σε περιοχές της Εύβοιας.

Σε μία περίπτωση κατάφεραν να πάρουν κασετίνες με 100.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ χαρακτηρίζονται ως… μετρ στις ανατινάξεις.

Τα τρία μέλη της συμμορίας προσπάθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής να ανατινάξουν ΑΤΜ στην πρόσοψη μεγάλου σούπερ μάρκετ στη Χαλκίδα. Οι αστυνομικοί τους αντιλήφθηκαν και έκαναν έλεγχο στο αυτοκίνητό τους, όπου βρέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, ζεύγη γαντιών και σκούφος full face.

Επίσης, σε εγκαταλελειμμένο κτήριο κοντά στο σημείο του ελέγχου, οι συλληφθέντες είχαν κρύψει μπουκάλα υγραερίου με εύφλεκτο αέριο.

Εκτός από τις τρεις συλλήψεις, ταυτοποιήθηκαν δύο Έλληνες που φέρονται ως συνεργοί των συλληφθέντων.

Αναλυτικότερα, οι τρεις συλληφθέντες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. μετά από ενημέρωση του Κέντρου Άμεσης Δράσης, σχετικά με ύποπτα άτομα πέριξ Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, σε περιοχή του Βασιλικού Χαλκίδας Ευβοίας.

Το όχημα, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, ήταν σταθμευμένο πλησίον καταστήματος super market της περιοχής, στην πρόσοψη του οποίου ήταν εγκατεστημένο Α.Τ.Μ. τραπέζης.

Όπως διαπιστώθηκε, το συγκεκριμένο όχημα δεν έφερε τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας του, ενώ είχε φθορές, από πρόσκρουση, στο εμπρόσθιο τμήμα του.

Όπως διακριβώθηκε, η σύνθεση της ομάδας δεν ήταν πάντα σταθερή, ενώ για την διευκόλυνση των έκνομων ενεργειών τους, προέβαιναν είτε στην αφαίρεση αυτοκινήτων, στα οποία στη συνέχεια προκαλούσαν τον εμπρησμό τους και τα κατέστρεφαν ολοσχερώς, είτε στην αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας, τις οποίες προσάρμοζαν σε αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους.

Από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψε η εμπλοκή τους σε:

Ανατίναξη Α.Τ.Μ. που ήταν εγκατεστημένο σε πρόσοψη καταστήματος super market, στην περιοχή της Χαλκίδας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 17-06-2019, χωρίς να καταφέρουν τελικά να αποσπάσουν χρήματα. Οι δράστες ακολούθως εμβόλισαν την είσοδο του καταστήματος, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή, ενώ ακολούθως προέβησαν στον εμπρησμό του προαναφερόμενου οχήματος.

Ανατίναξη Α.Τ.Μ. τραπέζης, εντός του λιμένα των Νέων Στύρων Ευβοίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14-12-2020 , που είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του. Οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν περισσότερα από (100.000) ευρώ, ενώ διέφυγαν από το σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή της Χαλκίδας και στο οποίο προκάλεσαν ομοίως τον εμπρησμό του. Στο σημείο της ανατίναξης είχε βρεθεί το λάστιχο που είχαν διοχετεύσει το αέριο στο Α.Τ.Μ.. Την προανάκριση για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναλάβει αρχικά το Λιμεναρχείο Καρύστου.

Επιπλέον, το απόγευμα της 14-01-2021, οι δράστες χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εξ αυτών, προσπάθησαν να διαρρήξουν Α.Τ.Μ. τράπεζας που βρίσκεται εγκατεστημένο στην πρόσοψη μη λειτουργούντος καταστήματος, σε περιοχή της Χαλκίδας, χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. και τράπηκαν σε φυγή.

Τέλος, όπως προέκυψε, η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών και ο εντοπισμός των συλληφθέντων χθες (28-03-2021) τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βασιλικό Χαλκίδας, απέτρεψε την ανατίναξη και διάρρηξη του Α.Τ.Μ., που ήταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη καταστήματος super market της περιοχής. Μάλιστα στη θέα των προστρέξαντων αστυνομικών προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το όχημά τους προσέκρουσε σε σταθερό σημείο, γεγονός που τους ανάγκασε να το ακινητοποιήσουν και να αποκρύψουν την μπουκάλα με το εύφλεκτο αέριο που θα χρησιμοποιούσαν, καθώς και τις κλεμμένες κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν τα οχήματα ιδιοκτησίας δύο εκ των συλληφθέντων, ως μέσα διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς τους, ενώ σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους (αποθήκη, σοφίτα κ.α.) στις οικίες δύο εξ αυτών, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

  • (2) γυάλινα & (2) πλαστικά δοχεία, τα οποία περιείχαν διαυγές εύφλεκτο υγρό, κατάλληλα για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών,
  • νάιλον συσκευασία περιέχουσα ποσότητα βιομηχανικού νήματος – στουπί,
  • συσκευή αποτελούμενη από δύο (2) μεταλλικές μπουκάλες που περιείχαν εύφλεκτα, συνδυαστικά, αέρια (ασετιλίνη – οξυγόνο),
  • (2) μανόμετρα, βαλβίδες ασφαλείας και ζεύγος ελαστικών, μήκους περίπου (1,5) μέτρων, τα οποία στην άκρη τους συνδέονταν με ακροφύσιο κοπής μετάλλων,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • (6) πλαστικά δοχεία που περιείχαν υγρή ουσία, κατάλληλη για αναγόμωση μπαταριών ,
  • (3) μπαταρίες κατάλληλες για τροφοδοσία διάταξης δημιουργίας σπινθήρα,
  • διάφορες συνδεσμολογίες από μπαταρίες και διπολικά καλώδια, κατάλληλα για δημιουργία σπινθήρα ανάφλεξης, καθώς και
  • πληθώρα καρτών sim.

[embedded content]

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, κατά περίπτωση, για διάπραξη ληστειών, κλοπών και παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Μάλιστα οι δύο εξ αυτών, είχαν προφυλακιστεί τα έτη 2017 και 2019 αντίστοιχα και είχαν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ενώ στον τρίτο είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και η διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας τυχόν συνεργών τους.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Χαλκίδας.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, που έχουν ως σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου από οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ – Προσοχή! Επικίνδυνο προϊόν – Μην τo καταναλώσετε

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *