ΗΠΑ: Αντιμέτωπη με τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή η Φλόριντα -Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ceb7cf80ceb1 ceb1cebdcf84ceb9cebcceadcf84cf89cf80ceb7 cebcceb5 cf84ceb5cf81ceaccf83cf84ceb9ceb1 cf80ceb5cf81ceb9ceb2ceb1cebbcebbcebf
facebooktampa

Mάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία καθαρισμού στη Φλόριντα επιχειρώντας να αντλήσουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένων λυμάτων στον κόλπο της Τάμπα στην Φλόριντα, μία περιοχή με ευαίσθητο οικοσύστημα. Στόχος τους να αποτρέψουν την «επικείμενη» κατάρρευση μιας δεξαμενής αποθήκευσης σε ένα παλιό εργοστάσιο φωσφορικού άλατος.

Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, επισκέφθηκε χθες την υπό κατάρρευση δεξαμενή τελμάτων και επιθεώρησε τις εργασίες. «Αυτό που προσπαθούμε να εμποδίσουμε τώρα (…) είναι μια καταστροφική πλημμύρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αφού επιθεώρησε την περιοχή από αέρος.

[embedded content]

Eκατοντάδες κάτοικοι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή, νότια από τη μεγαλούπολη Τάμπα. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της δυνητικής κρίσης στη βιομηχανική εγκατάσταση Πάινι Πόιντ, άλλοτε εργοστάσιο φωσφορικού άλατος, συστατικού λιπασμάτων.

Η πλαστική επένδυση της δεξαμενής, που περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τελμάτων – νερού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή φωσφορικού άλατος, νερού από αντλήσεις, νερού της βροχής– παρουσίασε διαρροή πριν από αρκετές ημέρες.

[embedded content]

Σε περίπτωση που «δούμε πλήρη κατάρρευση» της δεξαμενής, «μέσα σε μερικά λεπτά περίπου 340 εκατομμύρια γαλόνια», δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού, «θα διαρρεύσει», τόνισε ο Σκοτ Χόουπς, αξιωματούχος στην κομητεία Μάνατι.
Οι αρχές προσπάθησαν – χωρίς επιτυχία – να επιχωματώσουν το σημείο όπου εντοπίστηκε η διαρροή και κατόπιν αποφάσισαν να αντλούν νερό όλη την περασμένη εβδομάδα για να μειώσουν την πίεση, με ρυθμό 100.000 και πλέον κυβικών μέτρων την ημέρα.

Μεγάλος κίνδυνος «περιβαλλοντικής καταστροφής»

Το νερό αυτό «δεν είναι ραδιενεργό», καθησύχασε ο κυβερνήτης της Φλόριντα , προσθέτοντας πως η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση, η HHK Holdings,θα λογοδοτήσει. Διαβεβαίωσε ότι το νερό ελέγχεται προτού απομακρυνθεί και είναι κυρίως «αλατούχο». «Ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας του θαλασσινού νερού, με την εξαίρεση του φωσφορικού άλατος και του αζώτου» καθώς και των θρεπτικών στοιχείων, διευκρίνισε.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ωστόσο εκφράζουν φόβους πως ακριβώς αυτά τα στοιχεία θα προκαλέσουν την εκδήλωση ενός φαινομένου πολύ γνωστού σε αυτή την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, την «κόκκινη θάλασσα», δηλαδή την εξάπλωση της άλγης, που χρωματίζει το νερό κόκκινο και θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στη θαλάσσια ζωή.

[embedded content]

Εκφράζονται επίσης φόβοι για τον αποθηκευμένο φωσφορογύψο, υποπροϊόν της κατασκευής λιπασμάτων, που είναι ελαφρά ραδιενεργός. Μεγάλες ποσότητες φωσφορογύψου ενδέχεται να παρασυρθούν σε περίπτωση πλημμύρας και να μολύνουν το οικοσύστημα.

«Αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή γίνεται ακόμη χειρότερη απο το γεγονός ότι ήταν εντελώς προβλέψιμη», κατήγγειλε η Τζάκλιν Λόπες, εκπρόσωπος της αμερικανικής οικολογικής οργάνωσης Κέντρο για τη Βιοποικιλότητα στη Φλόριντα.

«Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πρέπει να καθαρίσουν τα απόβλητα που πέταξε η βιομηχανία των λιπασμάτων στις κοινότητες της Φλόριντας και να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή φωσφορογύψου», τόνισε σε ανακοίνωσή της, καλώντας την ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) να επέμβει.

[embedded content]

Η αξιωματούχος που είναι αρμόδια για τη γεωργία στη Φλόριντα, η Νικόλ Φράιντ, απηύθυνε επιστολή στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, στην οποία επισήμανε πως η τρέχουσα κρίση ακολουθεί σειρά παρόμοιων.

«Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, αυτό το ορυχείο στην κεντρική Φλόριντα έχει προκαλέσει καταστροφές και συμβάντα που έπληξαν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», σημείωσε, προσθέτοντας πως η πλαστική επένδυση της δεξαμενής τελμάτων έχει παρουσιάσει επανειλημμένα διαρροές στο παρελθόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Σηκώνει σήμερα ρολά με αυστηρά μέτρα – Έκτακτο επίδομα για τις κλειστές επιχειρήσεις

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *