ΗΠΑ: Παράταση έως τις 31 Μαρτίου στην αναστολή της χορήγησης αδειών παραμονής και εργασίας σε μετανάστες

ceb7cf80ceb1 cf80ceb1cf81ceaccf84ceb1cf83ceb7 ceadcf89cf82 cf84ceb9cf82 31 cebcceb1cf81cf84ceafcebfcf85 cf83cf84ceb7cebd ceb1cebdceb1
AP 20358777058666

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρέτεινε με διάταγμά του την αναστολή της χορήγησης κάποιων κατηγοριών αδειών παραμονής και εργασίας σε μετανάστες μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθούν «οι θέσεις εργασίας των Αμερικανών» εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το να δίνονται βίζες και πράσινες κάρτες σε ξένους εργαζόμενους θα «ήγειρε τον κίνδυνο να εκτοπιστούν και να βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι αμερικανοί εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της οικονομίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο χθες Πέμπτη.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα που είχαν επιβληθεί τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και περιορίζουν δραστικά τη νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ, ακόμη και εποχικών εργαζομένων, παρατείνονται, προστίθεται, παρά το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν ταχθεί εναντίον του μέτρου.

Οι περιορισμοί κατά συνέπεια θα τελούν σε ισχύ αφού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου, ενώ υπόκεινται σε περιοδική επανεξέταση και τροποποίηση από τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικής Ασφαλείας και Εξωτερικών.

Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφές αν ο Μπάιντεν θα άρει το μέτρο αμέσως αφού αναλάβει.

Από τις απαγορεύσεις, που κανονικά θα έληγαν χθες 31η Δεκεμβρίου, εξαιρούνται όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα και έχουν άδεια παραμονής, όσοι έχουν άδεια μόνιμης παραμονής, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών, όπως για παράδειγμα σύζυγοι και παιδιά αμερικανών πολιτών.

Η αμερικανική οικονομία έχει υποστεί πολύ βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με 19,6 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χάρη σε επιδόματα ανεργίας, όταν πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των ανέργων δεν ξεπερνούσε το 1,8 εκατ. ανθρώπους.

Η έξαρση της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι η οικονομία θα ανακάμψει άμεσα.

Μολαταύτα, και παρότι η κυβέρνησή του φιλοτεχνεί μελανή εικόνα ως προς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για να δικαιολογήσει το διάταγμα, ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υποστήριξε πως η χώρα του αντιμετώπισε την πανδημία «πολύ καλύτερα» από ό,τι προέβλεπαν ειδικοί.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *