ΗΠΑ: Σαββατοκύριακο τρόμου στις δυτικές πολιτείες λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών

ceb7cf80ceb1 cf83ceb1ceb2ceb2ceb1cf84cebfcebacf8dcf81ceb9ceb1cebacebf cf84cf81cf8ccebccebfcf85 cf83cf84ceb9cf82 ceb4cf85cf84ceb9ceba

Οι πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια απειλούν να κάψουν χιλιάδες σπίτια.

Αντιμέτωποι με ένα Σαββατοκύριακο τρόμου είναι οι κάτοικοι δασωδών εκτάσεων στη βόρεια Καλιφόρνια, καθώς οι πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες απειλούν να κάψουν χιλιάδες σπίτια.

Η πυρκαγιά Dixie, η οποία έκαψε μεγάλο μέρος της πόλης του Γκρίνβιλ, απειλούσε πάνω από 10.000 κτήρια στη βόρεια Σιέρρα Νεβάδα. Η φωτιά έκαιγε μια έκταση μεγαλύτερη από αυτήν της πόλης της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και την Τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο της πολιτείας.

pyrkagia dixie2 7 8

Φλόγες που εξαπλώνονταν χάρη σε ισχυρούς ανέμους κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Γκρίνβιλ την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ επίσης προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Κανίονταμ, έναν μικρό οικισμό με μερικές δεκάδες κατοίκους. Η φωτιά έφτασε και στο Τσέστερ, μα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να προστατέψουν σπίτια και επιχειρήσεις εκεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

pyrkagia dixie3 7 8

Η πυρκαγιά Dixie, που πήρε το όνομά της από τον δρόμο από τον οποίο άρχισε, τώρα καλύπτει μια περιοχή 1.760 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και είχε περιοριστεί κατά 21%. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι.

Τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ. Επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την περιοχή θερμότερη και ξηρότερη τα τελευταία 30 χρόνια, και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές συχνότερες και πιο καταστροφικές.

pyrkagia dixie4 7 8

Κοντά στο Klamath National Forest πυροσβέστες ήταν σε επιφυλακή σε μικρές κοινότητες που εκκενώνονταν καθώς βρίσκονταν στην πορεία της πυρκαγιάς Antelope. Πιο βορειοδυτικά, περίπου 500 σπίτια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το Shasta-Trinity National Forest απειλούνταν από τη Monument Fire και άλλα από τη McFarland Fire, που άρχισαν από κεραυνούς την προηγούμενη εβδομάδα. Δύο ώρες με το αυτοκίνητο νότια της πυρκαγιάς Dixie, πυροσβέστες είχαν οριοθετήσει το 1/3 της πυρκαγιάς River που ξέσπασε την Τετάρτη και κατέστρεψε περίπου 90 κτήρια. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας πυροσβέστης.

pyrkagia dixie5 7 8

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές είχαν καλύψει την κεντρική Καλιφόρνια και τη δυτική Νεβάδα, προκαλώντας επιδείνωση της ποιότητας του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα. Η Καλιφόρνια οδεύει να ξεπεράσει το προηγούμενό της έτος, που ήταν το χειρότερο από άποψης πυρκαγιών στην ιστορία της. Οι φωτιές της ήταν μεταξύ 100 μεγάλων πυρκαγιών σε 14 πολιτείες στις δυτικές ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Νύχτα κόλασης – Όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές λεπτό προς λεπτό

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *