Η «έρημος» της Ανταρκτικής – Το μοναδικό μέρος που δεν χιονίζει ποτέ! (video)

ceb7 ceadcf81ceb7cebccebfcf82 cf84ceb7cf82 ceb1cebdcf84ceb1cf81cebacf84ceb9cebaceaecf82 cf84cebf cebccebfcebdceb1ceb4ceb9ceba

Κι’ όμως υπάρχει ένα μέρος στην Ανταρκτική, που το χιόνι δεν εμφανίζεται, με την περιοχή να θυμίζει… έρημο.

Η Ανταρκτική είναι ένα μέρος απίστευτης μαγείας και μυστηρίου. Μπορεί όταν ακούμε το όνομά της στο μυαλό μας να έρχονται παγόβουνα, χιόνι και κρύο, όμως στην πραγματικότητα υπάρχει -μόλις- ένα 2% που παραμένει ξερό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Σε αυτό το ποσοστό ανήκουν οι παγωμένοι μεν, αλλά χωρίς χιόνι δε, McMurdo Dry Valleys. Αυτή η περιοχή ανακαλύφθηκε το 1902 από τον Robert Scott και οι κοιλάδες βρίσκονται 3.500 χιλιόμετρα νότια της Νέας Ζηλανδίας, κοντά στη Θάλασσα Ρος και καλύπτουν μια έκταση 4.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή είναι -27,6 °C, αλλά μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου.

murdo4

Στο έδαφος, που αποτελείται από χώμα, πέτρες και χαλίκια, έχουν μετρηθεί θερμοκρασίες μέχρι και 22,7 βαθμούς Κελσίου. Οι παγετώνες που κατεβαίνουν από τα βουνά, καταλήγουν στο έδαφος και όχι στη μοναδική λίμνη της περιοχής που ονομάζεται Vida.

Η υγρασία απορροφάται από το έδαφος και οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ξηραίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας τυχόν υγρασία. Όσο για τα ζώα σε αυτές τις κοιλάδες; Ελάχιστα είδη ζωής υπάρχουν εκεί (μερικά βρύα και σκουλήκια), ενώ το συνολικό τοπίο παραμένει ξηρό.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *