Η κλασική αξία του καλού ντοκιμαντέρ (+ 6 για να διαλέξεις)

ceb7 cebacebbceb1cf83ceb9cebaceae ceb1cebeceafceb1 cf84cebfcf85 cebaceb1cebbcebfcf8d cebdcf84cebfcebaceb9cebcceb1cebdcf84ceadcf81 6
ntokimanter6

Ήρθε η ώρα για ατελείωτο binge-watching στο laptop.

Οι άνθρωποι που αγαπούν τις ταινίες μπορούν να καταλάβουν ακριβώς το συναίσθημα που σου δημιουργείται όταν μπαίνεις στη διαδικασία να οργανώσεις μία movie night. Στην ίδια λογική με το mood που μπαίνεις όταν κλείνεις τα εισιτήρια για τον κινηματογράφο. Και μόνο που έχεις στο μυαλό σου ότι θα βάλεις τα γυαλιά σου -οι συμπάσχοντες μύωπες-, θα καθίσεις στην καρέκλα και θα παίξει η αρχή, είναι σαν να ζεις σε άλλη διάσταση.

Είτε είσαι των πιο κωμικών ταινιών, είτε της περιπέτειας ή του θρίλερ, νιώθεις λίγο σαν τον Mike Ross του Suits που, από ένα σημείο και μετά, είχε μάθει απέξω όλες τις ατάκες των αγαπημένων του παραγωγών. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, πολλές φορές παραγκωνίζεται η αξία ενός καλού ντοκιμαντέρ.

[embedded content]

Το ποιοτικό ντοκιμαντέρ

Αγαπώ τα ντοκιμαντέρ. Τα καλά ντοκιμαντέρ -όπως τις καλές ταινίες-. Πολλά ντοκιμαντέρ που είναι καλοφτιαγμένα μπορούν επάξια να συναγωνιστούν την ψυχαγωγία που προσφέρουν οι ταινίες. Χωρίς, όμως, να μπαίνουμε σε συγκρίσεις, καθώς μιλάμε για εντελώς διαφορετικό genre.

Είναι πολύ αναζωογονητικό το να έχεις ταινίες που μπορούν να σου μάθουν κάτι. Να σε κάνουν καλύτερη. Να πηγαίνουν τις γνώσεις σου ένα βήμα παραπέρα.

Θερινό σινεμά στο μπαλκόνι: 6 ταινίες για τα καλύτερα βράδια του καλοκαιριού

Thumbs Up στις γνώσεις

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, όσο και να θες να αφιερώσεις τον χρόνο σου στο να ψάξεις ένα θέμα -της επικαιρότητας, της ιστορίας της επιστήμης, κ.ο.κ.-, ενίοτε δε σου το επιτρέπουν. Ένα ντοκιμαντέρ, ωστόσο, μπορεί να συνοψίσει και να παρουσιάσει σφαιρικά το θέμα, τις περισσότερες φορές σε διάστημα περίπου 1,5 – 2 ώρες. Όσο η διάρκεια μίας ταινίας.

Αυτήν την περίοδο, παρακολουθώ μία σειρά – ντοκιμαντέρ «How to Become A Tyrant». Αυτή σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζει και την ιστορία ενός διαφορετικού τυράννου, από τον Hitler μέχρι τον Kim Jong Un.

[embedded content]

Με αφορμή αυτήν την documentary oriented εβδομάδα μου, συγκέντρωσα και 6 ντοκιμαντέρ που έχουν ξεχωρίσει.

O. J.: Made in America (2016)

[embedded content]

Sound and Fury (2000)

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015)

[embedded content]

The Central Park Five (2012)

[embedded content]

 Amy (2015)

[embedded content]

The Last Czars (2019)

[embedded content]

ΠΗΓΗ