Η Κομισιόν υπεραμύνεται της απόφασης για περαιτέρω συζητήσεις με τις Pfizer και BioNTech για επιπλέον εμβόλια

ceb7 cebacebfcebcceb9cf83ceb9cf8ccebd cf85cf80ceb5cf81ceb1cebccf8dcebdceb5cf84ceb1ceb9 cf84ceb7cf82 ceb1cf80cf8ccf86ceb1cf83ceb7cf82
AP 20338830799951

Οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech, πέραν των 300 εκατομμυρίων που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεραμυνόμενος απέναντι στις έντονες επικρίσεις της στρατηγικής της Κομισιόν για ένα «διαφοροποιημένο» χαρτοφυλάκιο εμβολίων κατά της Covid-19.

«Στο πλαίσιο του εμβολίου των BioNTech-Pfizer, η Κομισιόν εξετάζει μαζί με την εταιρεία εάν υπάρχει τρόπος να προστεθούν επιπλέον δόσεις σε εκείνες για τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Κέερσμεκερ, χωρίς να δώσει αριθμούς.

Αφού παρήγγειλε αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech, η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε την «οψιόν» της αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων για το 2021, όπως προβλεπόταν από την συμφωνία. Το εμβόλιο αυτό είναι το μόνο που έχει εγκριθεί προς το παρόν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου αυτού, ο εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μην βάλουν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρείες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατόρθωσε να συγκροτήσει ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δύο δισεκατομμυρίων δόσεων περίπου…Την στιγμή κατά την οποία διαπραγματευόμασταν τα εμβόλια αυτά…δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι πο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έκρινε ένα από αυτά ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος των κρατών μελών υπέγραψε επίσης συμβόλαια με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Moderna, CureVac και σχεδιάζει να υπογράψει συμβόλαιο και με την Novavax.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει αυτήν τη ώρα εσπευσμένα και είναι πιθανόν να δώσει εντός της ημέρας την έγκρισή του για το εμβόλιο της Moderna, στην οποία ωστόσο η Ενωση έχει παραγγείλει 80 εκατομμύρια δόσεις με οψιόν για επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις.

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε το σαββατοκύριακο 26-27 Δεκεμβρίου στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από τον EMA, αλλά οι αργοί ρυθμοί της διαδικασίας έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Η Ενωση αναγνώρισε την ανεπάρκεια δυνατοτήτων παραγωγής, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. «Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες, με τα κράτη μέλη, για να εξετάσει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «τεράστια και πολύπλοκη» επιχείρηση.

Ο βασικός εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ υπενθύμισε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού «δεν έχει παρά μόλις ξεκινήσει».

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *