Η «μαγική» Αράχωβα της Πελοποννήσου

ceb7 cebcceb1ceb3ceb9cebaceae ceb1cf81ceaccf87cf89ceb2ceb1 cf84ceb7cf82 cf80ceb5cebbcebfcf80cebfcebdcebdceaecf83cebfcf85
tyutuiy

Όταν ακούς τη λέξη Αράχωβα, το μυαλό σου πηγαίνει (όπως και των περισσότερων) στην περίφημη Αράχωβα του Παρνασσού. Κι όμως όπως πιθανόν ήδη ξέρεις δεν είναι η μοναδική της Ελλάδας. Υπάρχει και η Αράχωβα Γορτυνίας, ένα εξίσου όμορφο και γραφικό χωριό, πολύ πιο ήσυχο από την τουριστική Αράχωβα της Βοιωτίας. Μια τρίτη Αράχωβα της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία. Μπορεί να είναι ένα μικρό και όχι τόσο τουριστικό χωριό αλλά αξίζει να το γνωρίσουμε. Όπως επίσης και να μάθουμε ποιες είναι τελικά αυτές οι… Αράχωβες.

Η Αράχωβα της Γορτυνίας, λοιπόν, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι ένα μικρό χωριό με πάνω κάτω 200 κατοίκους σε κοντινή απόσταση από τη Δημητσάνα. Χωρίζεται σε μαχαλάδες, όπως και πολλά χωριά της Ελλάδας και κοιτώντας το από ψηλά θα δεις ότι είναι πνιγμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στην ουσία το ένα μέρος του οικισμού είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού ενώ πιο χαμηλά και κοντά στο δρόμο, είναι ο άλλος μαχαλάς. Το παραδοσιακό αυτό χωριό αποτελεί ένα αληθινό ησυχαστήριο και μια κατάλληλη ευκαιρία να έρθεις κοντά στη φύση και την παράδοση.

Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έχει την κεντρική παραδοσιακή πλατεία του ενώ το καμάρι του χωριού είναι αφενός η πετρόχτιστη αρχιτεκτονική και από την άλλη η εκκλησία του. Ένα κλασικό χωριό, με ένα ξεχωριστό όνομα σε μια πανέμορφη τοποθεσία.

Δείτε τις εικόνες από ψηλά μέσα από το βίντεο του καναλιού Thanassis Koustenis στο Youtube…

[embedded content]

Τι σημαίνει τελικά Αράχωβα

Γιατί όμως τόσα ελληνικά χωριά έχουν πάρει το όνομα Αράχωβα ή Αράχοβα; Θεωρείται, λοιπον, ότι μη λέξη Αράχωβα (που γράφεται και Αράχοβα) προέρχεται από τη σλαβική λέξη «orechova» που σημαίνει καρυδότοπος.

Εκτός από αυτή την εκδοχή, υπάρχουν και άλλες απόψεις. Για παράδειγμα ο Αραχωβίτης συγγραφέας Γεώργιος Θ. Σύρος, η ονομασία αυτή θεωρείται αρκετά πιθανόν να προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών, από το οποίο ήρθαν κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή η λέξη Αράχωβα, με όποιον τρόπο κι αν την γράψεις προέρχεται από την ελληνική «ράχις» και τη σλαβική «ova» που σημαίνει «τόπος», άρα η Αράχωβα ή Αράχοβα σημαίνει «ραχότοπος».

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: