Η Μόσχα απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες – Η Ουάσιγκτον στηρίζει την Πράγα

ceb7 cebccf8ccf83cf87ceb1 ceb1cf80ceb5cebbceb1cf8dcebdceb5ceb9 20 cf84cf83ceadcf87cebfcf85cf82 ceb4ceb9cf80cebbcf89cebcceaccf84ceb5cf82
facebookRussian embassy in Prague

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες απαντώντας στην απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών με την υποψία της κατασκοπείας. Η Μόσχα έδωσε διορία 14 ωρών στους Τσέχους διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν την χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών αφού ανακοίνωσε ότι δύο Ρώσοι πράκτορες που κατηγορούνται για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018, βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Μόσχα Βιτεσλάβ Πίβονκα εκλήθη στο υπουργείο όπου του έγινε διαμαρτυρία για την μη φιλική απόφαση της Πράγας κατά του προσωπικού της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Τσεχία.

«Ανακοινώθηκε στον κ. Πίβονκα ότι 20 συνεργάτες της τσεχικής πρεσβείας στην Μόσχα κηρύχθηκαν persona non grata. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός μας πριν από το τέλος της 19ης Απριλίου 2021», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Σάββατο, οι τσεχικές αρχές ανακοίνωσαν την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι εμπλέκονται, σύμφωνα με τις τσεχικές υπηρεσίες Πληροφοριών, στο σαμποτάζ στην αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού του 2014, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί δύο Ρώσους πολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι ενέχονται στο σαμποτάζ στην αποθήκη πυρομαχικών. Χρησιμοποίησαν τα ίδια διαβατήρια με τους δύο ύποπτους στην υπόθεση της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία το 2018.

Οι δύο ύποπτοι πιστεύεται ότι είναι πράκτορες της GRU, των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Τα ονόματα που αναγράφονται στα διαβατήριά τους είναι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ και τα πραγματικά τους ονόματα φέρεται ότι είναι Αλεξάντερ Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα.

Οι έρευνες των τσεχικών αρχών έδειξαν ότι οι δύο εισήλθαν στην Τσεχία πέντε ημέρες πριν από την έκρηξη και αναχώρησαν την ημέρα του συμβάντος. Είχαν στείλει email για να κανονίσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου βρισκόταν η αποθήκη των πυρομαχικών και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Οστράβα, στην περιοχή των εγκαταστάσεων.

Την περιοδο της έκρηξης, όπλα από τις εγκαταστάσεις αυτές της Τσεχίας επρόκειτο να φορτωθούν για να σταλούν σε Βούλγαρο μεσάζοντα, τον Εμίλιαν Γκέμπρεφ, ο οποίος τροφοδοτούσε τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Εμίλιαν Γκέμπρεφ δηλητηριάστηκε στην Σόφια τον Μάιο του 2015.

Η Μόσχα δήλωσε πως θεωρεί ότι η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών φέρει την σφραγίδα της Ουάσινγκτον.

«Στην επιθυμία τους να ευχαριστήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι τσεχικές αρχές ξεπέρασαν τον δάσκαλό τους», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση 10 ρώσων διπλωματών σε απάντηση στην ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, στην μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ το 2020 (SolarWinds) και άλλων εχθρικών ενεργειών.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Τσεχίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.

Παράλληλα, κατηγορούν τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του τσεχικού στρατού το 2014.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *