Η πορεία των έργων συντήρησης στο Ναό του Ολυμπίου Διός – Αυτοψία Μενδώνη

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

ceb7 cf80cebfcf81ceb5ceafceb1 cf84cf89cebd ceadcf81ceb3cf89cebd cf83cf85cebdcf84ceaecf81ceb7cf83ceb7cf82 cf83cf84cebf cebdceb1cf8c cf84

Αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός» πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενοι από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επιθεώρησαν τα έργα δομικής αποκατάστασης και συντήρησης, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα και υλοποιούνται με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Πρόκειται για σημαντικά έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του.

Το έργο έχει εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ήδη από το 2018, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων δεν είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Με παρεμβάσεις της Υπουργού και του Περιφερειάρχη τα ζητήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και η υλοποίηση του έχει ήδη επιταχυνθεί με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Δρ Μιχάλη Λεφαντζή. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:

«Είμαστε στον χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, που η ιστορία του πηγαίνει πολύ πίσω, στην εποχή του Πεισίστρατου στον 6ο αιώνα π.Χ. για να φθάσει μέχρι τα χρόνια του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Ετσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ. Το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Στην ουσία όμως το εργοτάξιο ενεργοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Νομίζω ότι η διαφορά είναι εμφανής.

mendoni

@ΥΠΠΟΑ

Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο 2023, να έχει αποκατασταθεί ο ένας κίονας, ο οποίος έχει πολύ σημαντικές φθορές, και να έχει προχωρήσει ουσιαστικά η αποκατάσταση των 9 κιόνων και των επιστυλίων. Ανάλογα με τα προβλήματα που θα εμφανιστούν, καθώς τα επιστύλια θα κατέβουν, οπότε οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν λεπτομερώς την κατάστασή τους, πολύ καλύτερα, δηλαδή,από ό,τι σήμερα που βρίσκονται επί των κιόνων, θα εξαρτηθεί και η πορεία του αναστηλωτικού έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ήδη η Διαχειριστική Αρχή και ο Περιφερειάρχης, τους οποίους ευχαριστώ, είναι ενήμεροι και νομίζω ότι είναι απολύτως θετικοί στην εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του έργου στο τρέχον και στο επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου η Αθήνα να ξαναδεί απελευθερωμένους από τις βαριές σκαλωσιές τους 9 κίονες, αλλά και απολύτως υγιείς. Το μνημείο σήμερα είναι στην εντατική. Σιγά σιγά θα «αποσωληνωθεί» με τη βοήθεια όλων και φυσικά με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων του ΥΠΠΟΑ».

Το έργο

naos3

@ΥΠΠΟΑ

Το Πρόγραμμα του Έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα», είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.425.870,00€

Το Φυσικό αντικείμενο του έργου μεταξύ άλλων αφορά:

* στην υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης,

* στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης,

* διενέργεια περιορισμένων ανασκαφικών καθαρισμών και αποχωματώσεις,

* εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, μελέτης σεισμικής συμπεριφοράς, μελέτη ενόργανης παρακολούθησης, καταγραφή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Έλεγχο μηχανικών αντοχών και αναλύσεις των δομικών υλικών του μνημείου.

Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου Ιερού.

Ο Ναός

Naos2

@ΥΠΠΟΑ

Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.

ΠΗΓΗ