Η «προφητική» επιστολή των 10 εν ζωή πρώην υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ – Είχαν διαισθανθεί αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο

ceb7 cf80cf81cebfcf86ceb7cf84ceb9cebaceae ceb5cf80ceb9cf83cf84cebfcebbceae cf84cf89cebd 10 ceb5cebd ceb6cf89ceae cf80cf81cf8e

Οι τίτλοι των αμερικανικών μέσων είναι σήμερα δηλωτικοί: «Ούτε οι πατέρες του αμερικανικού έθνους δεν το είδαν να έρχεται αυτό», γράφει χαρακτηριστικά το Foreign Policy.

Κι όμως, μόλις την προηγούμενη Κυριακή η κοινή επιστολή και των 10 εν ζωή πρώην υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ καλούσε χαρακτηριστικά σε ειρηνική μετάβαση εξουσίας, γράφοντας ρητά πως οι εκλογές είναι το «ορόσημο της δημοκρατίας μας».

Η επιστολή ξένισε πολλούς είναι η αλήθεια. Οι πρώην υπουργοί Άμυνας καλούσαν τον στρατό να μην αναμειχθεί στο παιχνίδι του Τραμπ, μιλώντας για «επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος».

AP 21007023936198

Στο φως ωστόσο της πρόσφατης εισβολής στο Καπιτώλιο, η επιστολή τους αποκτά προφανώς νέο νόημα.

Είχαν διαισθανθεί άραγε οι πρώην υπουργοί πού θα οδηγούσαν οι απόπειρες του Τραμπ να ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία και να υπονομεύσει τη συνταγματική νομιμότητα για να παραμείνει στην καρέκλα του;

Οι υπογράφοντες (Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ), πολιτικοί και από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, στην ανοιχτή επιστολή τους που έστειλαν εφημερίδα Washington Post γράφουν πως «αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», μιλώντας για τη μακρά παράδοση των ΗΠΑ στη συνταγματική νομιμότητα.

AP 21007020715894

Για στρατιωτικό νόμο ανησυχούσαν, η απειλή ήρθε ωστόσο από τους ένοπλους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ.

Είναι σίγουρο πως η «προφητική», όπως χαρακτηρίζεται πλέον, επιστολή των πρώην υπουργών Άμυνας θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες, καθώς προφανώς οι πεπειραμένοι πολιτικοί άντρες κάτι είχαν οσμιστεί.

Σε πείσμα όλων των άλλων, που έβλεπαν απλώς έναν πρόεδρο να θέλει να κρατηθεί στην καρέκλα του…

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: