Η Υψηλή Γέφυρα στην Κοζάνη που μοιάζει με… νερόφιδο πάνω από λίμνη

ceb7 cf85cf88ceb7cebbceae ceb3ceadcf86cf85cf81ceb1 cf83cf84ceb7cebd cebacebfceb6ceaccebdceb7 cf80cebfcf85 cebccebfceb9ceacceb6ceb5ceb9

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές και την κάνουν να μοιάζει σαν ένα νερόφιδο που έχει πηδήξει για λίγο έξω από το φυσικό του περιβάλλον.

Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, η οποία απλώνεται σε μήκος 1.372 μέτρων πάνω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, δηλαδή την λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Αν και είναι μια από τις μακρύτερες ελληνικές γέφυρες δεν είναι τόσο γνωστή με το όνομά της. Ωστόσο αν δεις φωτογραφίες ή την επισκεφθείς έστω μια φορά, δεν την ξεχνάς ποτέ.

Η Υψηλή Γέφυρα της Ελλάδας που περνάει πάνω από λίμνη

Η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων αποτελεί στην πραγματικότητα ένα τμήμα από την Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας πολύ κοντά στην περιοχή των Σερβίων. Η συγκεκριμένη γέφυρα δεν είναι η μοναδική της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου αλλά σίγουρα είναι η πιο εντυπωσιακή. Η δεύτερη είναι η γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη σε μήκος.

shutterstock 779042530

shutterstock 779042530

Η μεγάλη γέφυρα που περνάει πάνω από τη λίμνη εγκαινιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου 1976. Ουσιαστικά ήταν τότε που δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, στον ποταμό Αλιάκμονα. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, γίνονται συζητήσεις για εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν σε τμήματα ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλής, καθώς αναφέρθηκαν προβλήματα στατικότητας.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια εντυπωσιακή και σπουδαία κατασκευή που δεν περνάει απαρατήρητη αν βρεθείς στην περιοχή και τη διασχίσεις. Από ψηλά οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς την βλέπεις να χάνεται πάνω από το νερό. Η περιοχή άλλαξε, πάντως, ριζικά αφενός με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, αφετέρου με την κατασκευή της γέφυρας. Στην πραγματικότητα, σε ολόκληρη την κοιλάδα του Αλιάκμονα απλώθηκε μια μεγάλη μακρόστενη λίμνη, η οποία δημιούργησε ένα νέο τοπίο.

shutterstock 553261453

shutterstock 553261453

Το χωριό Νεράιδα κοντά στη λίμνη Πολυφύτου

Ένα από τα αξιοθέατα που θα δεις στην περιοχή είναι ένα ολόκληρο χωριό. Ο λόγος για την Νεράιδα. Αποτελεί έναν μικρό αλλά πολύ γραφικό οικισμό ο οποίος βρίσκεται στη Λίμνη Πολυφύτου. Θα τη βρεις σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο απόσταση από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Πίσω από το όνομα του χωριού κρύβεται η ελληνική μυθολογία πράγμα που συμβαίνει με πολλά μέρη στην Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το μύθο η ονομασία του χωριού προέρχεται από τις Νεράιδες, οι οποίες έκαναν την εμφάνισή τους μόλις σουρούπωνε. Οι κάτοικοί της Νεράιδας είναι περίπου 130, αρκετοί για να δημιουργούν ένα φιλόξενο κλίμα στους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *